12
autor: perek
Polecam Bolani Afghan, ktróre jest nadziewanym, smażonym na patelni płaskim chlebem zrobionym z przaśnego ciasta, które zazwyczaj wypełnia się mieszanką puree ziemniaczanego i różnych innych składników, takich jak szpinak, dymka, dynia, a nawet zielona lub czerwona soczewica. W Afganistanie bolani jest nie tylko popularną przekąską uliczną, ale także często przygotowywaną w domu i zazwyczaj podawaną jako dodatek do dań.
Tradycyjnie smakuje na ciepło, w towarzystwie kolendry chutney i kremowego, miętowego dipu z jogurtu afgańskiego zwanego chakkah.
Kabuli pulao
Często mówi się, że korona kuchni afgańskiej, Kabuli pulao, została pierwotnie stworzona przez najwyższej klasy rodziny Kabulczyków, które mogły sobie pozwolić na przygotowanie tego wyszukanego dania mięsno - ryżowego. Z biegiem czasu, pulao rozprzestrzeniło się po całym kraju i zmieniło nazwę na qabili pulao, wywodzącą się od słowa dari qabil, co oznacza zdolny lub zdolny, ponieważ uważano, że tylko naprawdę zdolny kucharz może zrobić dobry pilaf w afgańskim stylu.
Co więcej, mówi się, że perspektywy małżeństwa afgańskiej kobiety zależą od jej zdolności do robienia qabili palau. To narodowe danie tradycyjnie składa się z gotowanego na parze długoziarnistego ryżu mieszanego z karmelizowaną marchewką, rodzynkami, migdałami i kawałkami mięsa jagnięcego, choć często używa się również kurczaka i wołowiny.