Składniki: 8 strąków papryki czerwonej trójkątnej, ser owczy feta 250g, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, bułka tarta, olej słonecznikowy.
Wykonanie: paprykę pieczemy w piekarniku do zbrązowienia skórki, przekładamy do garnka i przykrywamy. Kiedy przestygnie, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy gniazda nasienne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i wytrącenia się reszty gęstego soku, który odrzucamy. Ser rozgniatamy, dodajemy jajka, posiekaną natkę i pieprz. Nie solimy, bo ser jest słony. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli jest za rzadka, dodajemy troche tartej bułki. Masą napełniamy odcedzone i osuszone strąki papryki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Odsączamy na bibule i podajemy z bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wytrawnego wina.
Nieprzeczytane posty
Re: Kuchnia bułgarska - papryka faszerowana
2Świetny przepis. Na pewno wypróbuję. Mi w Bułgarii smakowały jeszcze takie warzywa w chrupkim i cienkim cieście.
To na pewno nie było ciasto naleśnikowe. Nawet nie wiem jak się nazywało. Jak ktoś będzie wiedział, to niech da znać
Dziękuję.
To na pewno nie było ciasto naleśnikowe. Nawet nie wiem jak się nazywało. Jak ktoś będzie wiedział, to niech da znać
Dziękuję.
Re: Kuchnia bułgarska - papryka faszerowana
3ktoś coś więcej, wybieram się tego lata do Bułgarii i chętnie posmakował bym jakiś nowych rzeczy, co polecacie?
Re: Kuchnia bułgarska - papryka faszerowana
4sałatka szopska, ser sirene podobny do fety, ser kaszakwał - znany z pikantnego smaku i intensywnego aromatu, czorba - zupa, której najsłynniejsza odmiana zawiera: fetę, cukinię, ryż, dymkę oraz pokrzywę; kjufte, czyli kuleczki mięsne z drobiu; Tarator: idealny na gorące dni chłodnik przyrządzony z ogórków, czosnku, koperku i orzechów na bazie jogurtu; kebapczety: zapiekane, przyprawione kiełbaski z mięsa mielonego; kumbriya na keremidi: makrela zapiekana w glinianym naczyniu, serwowana z sosem pomidorowym
to tylko urywek bułgarskiego menu. Kuchnia tego kraju jest mało znana, lecz uznawana za jedną z najzdrowszych
to tylko urywek bułgarskiego menu. Kuchnia tego kraju jest mało znana, lecz uznawana za jedną z najzdrowszych