Nieprzeczytane posty

Re: Kuchnia chorwacka - domowa i "konobowa"

31
Naszło mnie dzisiaj na wspomnienia, mam ochotę na plejskavicę - siekany kotlet, bałkański hamburger. Można tylko z wieprzowego, chociaż powinno być po połowie wieprzowe i wołowe, niektórzy robią z wołowiny i baraniny, różne szkoły...

Mięso odpowiednio wyrobione i "po leżakowaniu" w lodówce formujemy na okrągłe kotlety o średnicy ok 15 cm i grubości 1 cm.
Do środka wkładamy ser, cebulę, ajvar...zależnie od smaków), zwijamy na pół i na grilla, można też na patelnię

Obrazek


Nie zawsze mamy grilla pod ręką, ja często robię na grillu na specjalnej patelni grillowej.

Obrazek


Latem zeszłego roku robiłem te potrawę wiele razy

Podajemy głównie z frytkami, ja raczej z kaszą lub ciemnym ryżem (tak lubię)

Obrazek


Do tego jakieś sałatki wg uznania, czerwone wytrawne wino

Smacznego :)

Ps w Cro często w "mięsnym" można kupić całkiem dobrze zrobione gotowe kotlety
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia chorwacka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości