co warto zobaczyć we Włoszech. Moją bazą wypadową było Salerno, ponieważ szukaliśmy miejsca aby było tańsze oraz mniej turystyczne a jednocześnie w pobliżu wybrzeża Amalfi.
Dolecieliśmy na lotnisko w Neapolu a stamtąd, dostaliśmy się do Salerno autobusem.
Plan autobusu oraz ceny znajdziecie poniżej
https://www.ravello.com/sita-bus-schedu ... s-salerno/
Alternatywnie można się złożyć się na taksówkę, jeśli podróżujecie w grupie, koszt to ok 80 euro.
Zatrzymaliśmy się w apartamencie w centrum, polecamy, mieliśmy wszędzie blisko, a promenada znajdowała się dwie ulice dalej, natomiast stare miasto obok. Wąskie uliczki, zamiast gwar turystów, lokalni grający w karty, widok z okna pokazywał zamawiających w pośpiechu mieszkańców pędzących do pracy. Dworzec autobusowy, kolejowy oraz przystań promowa była usytuowana ok 12 minut piechotą. Z dworca wzdłuż ulicy zlokalizowanej tuż obok centrum wyjeżdża autobus do Amalfi, tam znajduje się jego pętla. Bilety kupujemy w kiosku a nie u kierowcy. Siadamy po lewej stronie ( patrząc w kierunku jazy) i podążamy serpentynami zwiedzając kolejno napotkane miasteczka aż do Amalfi ( widoki boskie) . Chcąc pojechać dalej musimy się przesiąść na autobus w miasteczku Amalfi , który zabierze Was aż do Positano. Jak nie ma korków autobus pędzi jak szalony, a jeśli są, a są często to nie liczył bym na planowy przyjazd autobusu. Dotychczas podróżowaliśmy samochodem, np kiedy zwiedzaliśmy atrakcje wybrzeża Costa del Sol mieliśmy więcej wolności, lecz w przypadku Amalfi przyszedł nam z pomocą ferry, dlatego bardzo polecam tę formę transportu.
Dlatego idealną alternatywą, szybszą lecz troszkę droższą jest wzięcie promu. Promy kursują w różnych kierunku. Część promów płynie do każdej wioseczki, część płynie na przemiennie, do co drugiej wioski a jeszcze inny aż do Posiniano tylko przez Amalfi.
My zrobiliśmy tak:
Wzięliśmy jeden prom do Cerary ( nie daleko Amalfi) następnie połynelliśmy z Cetary do Amalfi i powrót ( 1 dzień)
Kolejnego dnia popłynęliśmy na cały dzień do Positiano
W trzecim dniu zwiedziliśmy najbliższą część wybrzeża od Salerno, zwiedziliśmy ją autobusem, i taki scenariusz polecam.
Dodatkowo do pierwszego miasteczka na wybrzeżu możemy najłatwiej dojechać pociągiem ( Vierti Sur mare)
Oto mapa trasy
Oto link do Ferry pływającego po wybrzeżu Amalfi
https://www.travelmar.it/en/index
Ważna uwaga
Wyszukując ferry z Salerno zaznaczamy opcję Salerno Concordia nie Salerno Manfredi ponieważ pod drugą nazwą nic nie pływa.
Bilet w dwie strony na sierpień z Salerno do Positano to koszt 14 euro.
Bilet do Amalfi to koszt 9 euro.
Można kupić bilet online, lub na miejscu, co prawda nie ma gwarancji że bilety będą, my byliśmy jednak w szczycie sezonu i spokojnie kupiliśmy bilety na miejscu.
Poniżej znajdziecie mapę gdzie jest Ferry i kasy biletowe
To tyle tytułem wstępu, resztę relacji z podróży przedstawie na zdjęciach i w opisach pod nimi, będziemy zwiedzać atrakcje Salerno a później opłyniemy wybrzeże Amafli
PS dzięki Alex za pomoc jak dodać podpis i wstawić zdjęcia hurtowo
Miłego oglądania jak coś to piszcie
Czołem podróżnicy. Tak jak obiecałem opiszę swoją podróż na wybrzeże Amalfi. Moja relacja powinna być odpowiedzią na wciąż nurtujące Was pytanie o tym Amalfi coast,Positano,Cetara,Salerno, atrakcje, zdjęcia, porady, trasport- relacja z podróży 2019
1
Ostatnio zmieniony 22 maja 2020 23:39 przez perek, łącznie zmieniany 1 raz.