Kuchnia australijska jest połączeniem niemal wszystkich kuchni świata ze względu na to, że kontynent ten jest zamieszkały przez emigrantów z wielu krajów leżacych na pozostałych kontynentach z uwzględnieniem południowo-wschodniej Azji i południowej Europy. Coraz większy wpływ na serwowane w Australii dania ma również kuchnia polska dzięki naszym emigrantom, którzy coraz szerzej propagują tam nasze słynne pierogi czy bigos. Każdy turysta znajdzie tam coś dla siebie ponieważ dań tworzonych z wołowiny, wieprzowiny czy drobiu jest multum. Ja podam kilka przykładów dań charakterystycznych dla Australii przygotowywanych z mięs zwierząt zamieszkujących ten kraj będących ciekawym smakowo doświadczeniem dla przybysza np z Europy
Stek z krokodyla z owocem mango i pesto bazyliowym
Marron-to słodkowodny skorupiak spokrewniony z naszym rakiem. Można go upiec lub ugotować. Po ugotowaniu przybiera on intensywnie czerwony kolor. W smaku bardo przypomina homara.
W Australii słynącej z kangurów nie może na stołach zabraknąć dania sporządzonego z mięsa tego skaczącego torbacza. Poniżej stek z kangura
Bardzo popularne są dania z wielu gatunków ryb. Najpopularniejszą i bardzo smaczną rybą jest barramudi przyrządzana na wiele sposobów-grillowana z cukinią i kolendrą lub duszona z trawą cytrynową
Poniżej danie z grillowanego mięsa kangurzego z paluszkami z mięsa krokodyla
I na koniec coś dla prawdziwych koneserów o wytrzymałych żołądkach. Jest to
Witchetty Grub-smakołyk Aborygenów, czyli larwa ćmy, którą można jeść na surowo, w zupie lub upieczoną.
Życzę wszystkim smacznego.
Nieprzeczytane posty
Re: Kuchnia Australii
2Mięso krokodyla przypomina mi kurczaka więc pewnie mogłabym zjeść, ale za tego robaczka który jest na ostatnim zdjęciu podziękowała bym
Nie wiem dlaczego ale kuchnia australijska kojarzyła mi się zawsze z fast food, a jednak jest inaczej. Teraz to już w ogóle myślę że kraj- ideał piękny, ciepły i jeszcze różnorodne jedzenie
Nie wiem dlaczego ale kuchnia australijska kojarzyła mi się zawsze z fast food, a jednak jest inaczej. Teraz to już w ogóle myślę że kraj- ideał piękny, ciepły i jeszcze różnorodne jedzenie
Re: Kuchnia Australii
4Czasem sie zastanawiam jak to mozna jesc zdjecia sa piekne ale i obrzydliwe...
Re: Kuchnia Australii
5Dość interesujące. Oni jadają tak na co dzień? Ja chyba bym się mimo wszystko nie zdecydowała, nie jestem wielką fanką tego co żyje w wodzie.
Re: Kuchnia Australii
6Australijczycy właściwie sami żyją w wodzie (a przynajmniej na plażach;) więc nic dziwnego, że ryby i skorupiaki to ich podstawa żywieniowa. Mnie najbardziej podobają się ich bożonarodzeniowe kolacje przy grillu
Re: Kuchnia Australii
7Czy ktoś jadł mięso kangura? Ciekaw jestem jak smakuje bo słyszałem że okropne..
Re: Kuchnia Australii
10Jak smakuje kangurze mięso? Wygląda bardzo krwiście. W sumie kangury są bardzo "wysportowane", nie jest zbytnio żylaste?