SZASZLYKI PO GRECKU
składniki i przygotowanie:
Składniki
12 łodyżek rozmarynu lub patyczki do szaszłyków
Salsa
5 dużych papryczek chili, ponakłuwanych widelcem
drobno starta skórka i sok z 1 lemonki
1 łyżeczka cukru
5 łyżeczek oleju kukurydzianego lub arachidowego
listki z ¼ pęczka mięty, posiekane
1 dojrzały pomidor, obrany ze skórki, bez pestek, posiekany
Szaszłyczki
12 obranych krewetek królewskich
1 ananas, obrany i pokrojony w jednakowej wielkości kostki
250 g sera haloumi, pokrojonego w jednakowej wielkości kostki
Przygotowanie
Łodyżki rozmarynu oskubać z listków, pozostawiając na czubku małą kępkę. Namoczyć łodyżki albo bambusowe patyczki przez 30 minut w wodzie, aby się nie paliły podczas grillowania. Upiec papryczki na grillu albo na patelni grillowej, aż się lekko przypalą. Przełożyć do miseczki i szczelnie nakryć folią. Kiedy ostygną, obrać skórkę, wyjąć gniazdka nasienne i pokroić w paski. Wymieszać w miseczce ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, olejem, miętą i pomidorem.
Krewetki oraz kawałki ananasa i haloumi ponadziewać na przemian na patyczki, kończąc zawsze krewetką. Piec na ruszcie albo na rozgrzanej patelni grillowej przez 5 – 8 minut, aż krewetki będą upieczone, a ananas i haloumi lekko się przyrumienią. Podawać z salsą.
Nieprzeczytane posty
Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)
12Dlaczego zawsze takie same potrawy są wszędzie?? One są popularne ale nie są najlepszyi potrawami. Pastitsio, gemista czy mosxaraki kokinisto to są dania których prawie nikt nie zna a są dużo smaczniejsze od tych podanych tu.
Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)
13jeszcze w Grecji nie byłam ale tak sobie myślę, że właśnie jako osoba co nie była w tym kraju jedyne danie jakie kojarzę to "ryba po grecku" a ostatnio się dowiedziałam, że to tylko u nas taka nazwa bo w Grecji nawet o takiej rybie nie słyszeli jak my tu robimy i ją nazywamy ale nie wiem czy to prawda wie ktoś? Czy nasza "ryba po grecku" jest faktycznie grecka?
Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)
14ja z kolei, jako dodatek, uwielbiam taramosalatę
składniki:
120 gr taramy, lub świeżej ikry dorsza
3 kromki białego chleba, obranego ze skorki.
1 cebula drobno pokrojona
1 cytryna, tylko sok
minimum 100 gr oliwy z oliwek do 250 gr
świeżo mielony pieprz
czarne oliwki do dekoracji
Zasada robienia sałaty jest zawsze taka sama: najpierw wolniutko rozcieramy ikrę, potem dodajemy po łyżeczce drobno krojoną cebulę, pieprz, potem wolno raz po razie namoczony i odciśnięty chleb, potem wolno, jak do majonezu, po kropli najprzedniejszą oliwę z oliwek i na koniec sok z cytryny i sól. Potem ubijamy solidnie. Nie dodajmy, jak chcą niektóre przepisy wody, bo sałata już na drugi dzień może sfermentować. Dobrze zrobiona sałatę można przechowywać w lodowce do 10 dni.
składniki:
120 gr taramy, lub świeżej ikry dorsza
3 kromki białego chleba, obranego ze skorki.
1 cebula drobno pokrojona
1 cytryna, tylko sok
minimum 100 gr oliwy z oliwek do 250 gr
świeżo mielony pieprz
czarne oliwki do dekoracji
Zasada robienia sałaty jest zawsze taka sama: najpierw wolniutko rozcieramy ikrę, potem dodajemy po łyżeczce drobno krojoną cebulę, pieprz, potem wolno raz po razie namoczony i odciśnięty chleb, potem wolno, jak do majonezu, po kropli najprzedniejszą oliwę z oliwek i na koniec sok z cytryny i sól. Potem ubijamy solidnie. Nie dodajmy, jak chcą niektóre przepisy wody, bo sałata już na drugi dzień może sfermentować. Dobrze zrobiona sałatę można przechowywać w lodowce do 10 dni.
Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)
15Masz rację, w Grecji nie ma takiej potrawy jak ryba po grecku Nasza nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej przygotowuje się bardzo często warzywa duszone w oliwie. Danie wygląda bardzo podobnie do naszej ryby po grecku, więc stąd może pochodzić nazwa.