Strona 2 z 2

Re: Kuchnia Afgańska

: 27 lis 2020 16:09
autor: Tomal
Jakos nie mialem okazji spróbowac tej kuchni, jesli jednak tylko nadarzy sie okazja to na pewno spróbuje.

Re: Kuchnia Afgańska

: 28 lis 2020 09:09
autor: perek
Polecam Bolani Afghan, ktróre jest nadziewanym, smażonym na patelni płaskim chlebem zrobionym z przaśnego ciasta, które zazwyczaj wypełnia się mieszanką puree ziemniaczanego i różnych innych składników, takich jak szpinak, dymka, dynia, a nawet zielona lub czerwona soczewica. W Afganistanie bolani jest nie tylko popularną przekąską uliczną, ale także często przygotowywaną w domu i zazwyczaj podawaną jako dodatek do dań.

Tradycyjnie smakuje na ciepło, w towarzystwie kolendry chutney i kremowego, miętowego dipu z jogurtu afgańskiego zwanego chakkah.

Kabuli pulao

Często mówi się, że korona kuchni afgańskiej, Kabuli pulao, została pierwotnie stworzona przez najwyższej klasy rodziny Kabulczyków, które mogły sobie pozwolić na przygotowanie tego wyszukanego dania mięsno - ryżowego. Z biegiem czasu, pulao rozprzestrzeniło się po całym kraju i zmieniło nazwę na qabili pulao, wywodzącą się od słowa dari qabil, co oznacza zdolny lub zdolny, ponieważ uważano, że tylko naprawdę zdolny kucharz może zrobić dobry pilaf w afgańskim stylu.

Co więcej, mówi się, że perspektywy małżeństwa afgańskiej kobiety zależą od jej zdolności do robienia qabili palau. To narodowe danie tradycyjnie składa się z gotowanego na parze długoziarnistego ryżu mieszanego z karmelizowaną marchewką, rodzynkami, migdałami i kawałkami mięsa jagnięcego, choć często używa się również kurczaka i wołowiny.

Re: Kuchnia Afgańska

: 23 cze 2021 09:54
autor: AdusSuzi
Uwielbiam jedzenie kuchni afgańskiej. Mam wrażenie że sama w sobie jest bardzo pozytywna i jakoś kojarzy mi się budowaniem więzi. Jest w niej jakaś taka magia

Re: Kuchnia Afgańska

: 24 cze 2021 03:26
autor: Pawel
Polecam Bolani, to tradycyjny afgański płaski chleb nadziewany i pieczony z nadzieniem ze szpinaku, dyni, czerwonych ziemniaków lub zielonej soczewicy. Bolani jest zwykle podawane na ciepło. Kolene danie to Kishmish panir, to po prostu panir (ser własnej roboty) z rodzynkami (kishmish). Afgańczycy używają go do herbaty. Pamiętajcie także o aromatycznej mieszance przypraw, kardamonu, oliwy z oliwek i świeżych warzyw otacza delikatne kawałki jagnięciny, które przeniosą Wasze kubki smakowe w zupełnie inny wymiar.

Re: Kuchnia Afgańska

: 13 kwie 2022 09:04
autor: kochampodrozowac
Kuchnia afgańska to pyszna i ciekawa mieszanka przypraw, ziół i mięs. Próbowałem Shish Kebab i było tak dobre! Smak był absolutnie niesamowity. Próbowałem też Tagine z kurczaka z migdałami i był to strzał w dziesiątkę. Miał świetną konsystencję, która sprawiła, że chciałem więcej!

Re: Kuchnia Afgańska

: 22 cze 2022 15:21
autor: alfaomega
Afgańskie jedzenie jest zupełnie inne niż to, które jemy w Polsce. Mimo to można spróbować afgańskiej kuchni w domu. Różnorodność potraw jest ogromna, co sprawia, że jest ona naprawdę ciekawa i nie ma w niej monotonnych posiłków. Większość posiłków zawiera ryż z marchewką i mięsem, co sprawia, że jest to doskonałe jedzenie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Re: Kuchnia Afgańska

: 25 paź 2023 23:29
autor: ccc
Mialem okazje odwiedzic Afganistan w 2021 roku.

Kuchnia afganska jest niezwykle bogata i zroznicowana, cechuje sie fantastycznym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kolendra, mieta i szafran. Bylem mile zaskoczony jakoscia tamtejszego szafranu. Kuchnia afganska jest mieszanka kuchni Azji Srodkowej, Azji Poludniowej i Bliskiego Wschodu. Kuchnia ta w duzej mierze opiera sie na wykorzystaniu ryzu, miesa i warzyw.

Zdecydowanie kroluje niezwykle smacznie przyrzadzona jagniecina i osobiscie uwielbiam mieso z koscia. Polecam takze szaszlyki z grilla oraz slynne afganskie manto.

A do tego dough – afganski napoj joghurtowy lub herbatka, zawsze zielona.

W zeszlym roku grasowalem po Pakistanie i miedzy innymi biesiadowalem w afganskich restauracjach w Multan i Islamabadzie.

A dla smakoszy kebabow to jedne znajlepszych otrzymamy u Afganczykow, np. w Berlinie.