Wśród największych architektów XX wieku, Alvar Aalto (1898-1976) wniósł znaczący wkład w świat sztuki i projektowania. Był on mocno zakorzeniony w "architekturze organicznej" - budowlach, które współgrały z lokalnym środowiskiem. Odwiedzający Helsinki nie muszą daleko podróżować, aby odnaleźć ikoniczne dzieła wielkiego fińskiego artysty. Jeden z najsłynniejszych budynków w mieście, altos Finlandia Hall (ukończony w 1971 roku), Aalto zaprojektował zarówno wnętrze jak i zewnętrzną stronę. Uderzający budynek z białego marmuru wygląda szczególnie olśniewająco na zaśnieżonym tle.
Aby zobaczyć kolejne wizjonerskie wnętrze Aalto, odwiedźcie elegancką restaurację Savoy. Jej klasyczny design z 1937 roku jest nietknięty przez czas: Aalto zaprojektował tu wszystko, od stacji benzynowych, poprzez oprawy oświetleniowe, aż po pofałdowane wazony z kwiatami, które stały się znakiem firmowym Aalto. Po dekadenckim posiłku z widokiem na miasto, udajcie się do flagowego sklepu Artek. który został założony przez Alvara, jego żonę, Aino (również architekta i projektanta) i dwóch partnerów w 1935 roku. Legendarna już 7-letnia firma meblarska do dziś nosi sygnowane przez Aaltos meble - w tym zakrzywiony "Fotel Paimio", eleganckie mosiężne lampy wiszące i klasyczne brzozowe stoły do gniazdowania.
Pielgrzymka do Aalto trwa nadal w uroczym miasteczku uniwersyteckim Jyvaskyla, 3 godziny na północ od Helsinek, gdzie Aalto studiował i otworzył swoje pierwsze biura. Tutaj produkował takie budowle jak inspirowany Palladianem budynek Klubu Pracowników (jeden z jego najwcześniejszych projektów), Kościół Muurameów z włoskimi wpływami oraz osiem budynków Uniwersytetu Jyvaskyla, które w minimalistyczny sposób ucieleśniają ateńskie ideały.
Aalto zaprojektował również budynek, w którym obecnie mieści się muzeum noszące jego imię. Dzięki meblom i szklanym urządzeniom eksponującym nagrania wideo i projekty budynków, muzeum grypy świetnie oddaje filozofię Grea Finna.
W Jyvaskyla, butikowy hotel Yopui posiada proste, ale eleganckie pokoje, w niektórych znajduje się prywatna sauna. Hotelowa restauracja Pollowaari należy do najlepszych w regionie - można tu zjeść na przykład sarnę z siei z chrupiącym blinimi i filet z renifera z marchewką, kremowanymi zimowymi jabłkami i sosem rozmarynowym.
Więcej o pięknych Helsinkach dowiecie się z poniższego tematu:
https://podroze-forum.pl/viewtopic.php?f=702&t=4990