Nieprzeczytane posty

Szkocka kuchnia

1
Wizyty w szkockich pubach, restauracjach i barach pozwalają spróbować zarówno tradycyjnych specjałów kuchni regionalnej, jak i kulinarnych nowinek. Sekretem sukcesów szkockich kucharzy jest wysoka jakość składników wykorzystywanych do przyrządzania potraw. Prym wiodą wołowina, łosoś, dziczyzna, baranina, warzywa oraz doskonałe gatunki serów.

Ulubionym przysmakiem Szkotów jest oczywiście haggis, który zwykle podaje się z neeps (rzepa) i tatties (ziemniaki). Gotowe porcje można kupić w każdym sklepie mięsnym i supermarkecie, ale najlepszy haggis przyrządza podobno firma Charles MacSween & Son z Edynburga, http://www.macsween.co.uk.

Potrawy szkockiej kuchni bywają wzbogacone o akcenty kontynentalne

(np. haggis podawany w edynburskich restauracjach Siać Polly, http://www.stacpoll.com.

Spośród tradycyjnych szkockich dań warto spróbować:

Scotch broth - lekka, wodnista zupa z baraniną lub wołowiną, perłowym jęczmieniem i warzywami.

Zupa cock-a-leekie kurczak, por, ryż i suszone śliwki.

Cullen skink - zupa na bazie wędzonej ryby (łupacza), mleka i ziemniaków puree.

Forfar bridies - pasztecik z kruchego ciasta nadziewanego mieloną wołowiną.

Scotch pies - paszteciki, które można kupić wraz z innymi smażonymi w oleju przysmakami (np. black I white pudding) w lokalach serwujących rybę z frytkami.

Szkockie sery należą do najsmaczniejszych w Europie - na rynku są zarówno ostre, podobne w smaku do cheddara, jak i delikatne, kremowe gatunki z dodatkiem ziół, płatków owsianych lub czosnku. Zwyczaj nakazuje jeść żółty ser
z wszechobecnymi płatkami owsianymi - w tym celu przygotowuje się smażone na blasze ciasteczka z mąki owsianej. Największy wybór serów oferuje lan Mellls z Edynburga, mellischeese.co.uk.


W Szkocji obok tradycyjnych restauracji jest wiele lokali serwujących potrawy kuchni międzynarodowej, więc smakosze mają możliwość skosztowania zarówno taniego chińskiego jedzenia na wynos, jak I potraw kuchni greckiej, tureckiej, Indyjskiej czy tajskiej.


Bary i bistra to już w Szkocji widok normalny. Miła atmosfera, duży luz, a do tego zróżnicowana karta dań od amerykańskich po francuskie i brytyjskie, w tym bangers (kiełbaski). Najlepsze restauracje tego typu to:

Blue w Edynburgu Malmaison w Glasgow Fouters w Ayr

High tea

Tradycyjna high tea jest nadal serwowana w niektórych hotelach, herbaciarniach i kawiarniach, choć w odróżnieniu od Anglików, Szkoci często włączają do posiłku rybę z frytkami lub mięso na zimno jako dodatek do kanapek. Można się również spodziewać lokalnych specjałów w rodzaju owocowego ciasta

Śniadanie jest podawane między 7.30 a 10.30, obiad (lancz) od 12.00 do 14.30, high tea bądź wczesna kolacja między 16.30 a 18.30, a kolacja od 18.30 do 22.00. Zwykle ostatnie zamówienie można złożyć najpóźniej 45 min przed zamknięciem lokalu.

W niektórych restauracjach do rachunku za konsumpcję dodaje się 10% za obsługę. Jeśii tak nie jest, to wysokość napiwku leży w gestii klienta (10-15%).

Wczesnym wieczorem wiele restauracji oferuje bardziej przystępne cenowo menu.

Upowszechnia się coraz większa swoboda w zakresie ubioru i w bardzo nielicznych lokalach zwraca się jeszcze uwagę na oficjalny strój wizytowy gości.

Ja widać nie tylko nieznane miejsca w Szkocji zachęcają tysiące turystów do odwiedzania tego kraju ale również jego kuchnia. A może jest to szkocka whisky lub szkockie zamki, kto to wie, ta czy inaczej ten kraj ma naprawdę bardzo wiele do zaoferowania.
Zobacz, naszą wyjątkową książkę Sekretne miejsca w Europie , w której znajdziecie miejsca, których w większości nie ma na mapach ani w przewodnikach. Ta wyjątkowo rzadka publikacja ujrzała światło dzienne po blisko pięciu latach poszukiwań. To idealna propozycja dla wszystkich, nie tylko tych kochających podróże, link do książki https://podroze.org.pl/product/sekretne ... w-europie/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szkocja ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości