Gdzie dobrze zjeść w Warszawie
: 07 wrz 2020 13:57
Chciałem przedstawić wam kilka miejsc, gdzie można dobrze zjeść w stolicy. Warto najpierw zapoznać się z polską kuchnią, bo choć technicznie ją znamy to okazuje się że mało z tych dań tak naprawdę jemy.
Chociaż w polskich restauracjach można znaleźć specjały z trzech kontynentów, zachęcamy do zapoznania się z lokalną kuchnią, która może się poszczycić kilkoma nieznanymi gdzie indziej potrawami. Do najlepszych polskich dań należą takie zupy jak zupa buraczana (barszcz) z uszkami, klopsiki czy placki mięsne. Kwaśna śmietana (żur) z kiełbasą i chłodnikiem, zimna zupa z nowych buraków, kwaśne mleko, ogórki, jajka na twardo i koper (podawane tylko latem).
Przystawki zawierają wędzonego łososia i węgorza, wszelkiego rodzaju śledzie i polskie wędliny. Lokalne gorące przystawki to: kapusta duszona z mięsem i przyprawami (bigos), flaki gotowane w przyprawionym bulionie z warzywami (flaki) i smażonymi pieczarkami. Typowo polskie danie główne to zazwyczaj wieprzowina - pieczona, kotlet smażony (schabowy), golonka z musztardą lub końską rzodkiewką i zielonym groszkiem. Cielęcina w Polsce jest doskonałej jakości, ponieważ cielęta są tu karmione mlekiem. Inną polską specjalnością jest pieczona kaczka z jabłkami, a także inna dziczyzna, np. dzik, dziczyzna czy zając.
Najczęściej spotykanymi rybami są pstrąg, łosoś i karp (tradycyjna potrawa wigilijna w Polsce), a także lin i sandacz. Tradycyjna staropolska kuchnia oferuje knedle nadziewane mięsem lub grzybami (pierogi). Ziemniaki są niezwykle popularne w tym kraju i są podawane z niemal wszystkimi daniami głównymi, gotowanymi na wiele sposobów: gotowanymi i posmarowanymi masłem, pokrojonymi w plastry i podsmażonymi, jako różnego rodzaju chipsy, puree ze śmietaną i masłem, czy kluski i naleśniki ziemniaczane. Po rozpaleniu ogniska zazwyczaj kończy się ono pieczeniem ziemniaków w jeszcze gorącym popiele. Z pieczonym prosiakiem zazwyczaj podaje się wiadro wieprzowe. Do dań głównych zawsze dołącza się warzywa i sałatki. Z reguły są to pomidory, sałata lub pokrojony ogórek ze śmietaną lub jogurtem (mizeria).
Desery zazwyczaj składają się z herbaty lub kawy z ciastem (preferowane są placki jabłkowe i serowe). Osoby lubiące mocny napój mogą spróbować słynnych polskich wódek: Wyborowej, Poloneza lub tej produkowanej tylko w Polsce - Zubrowki. Ta lekko zielonkawa wódka zrobiona jest z wyjątkowej trawy, która rośnie tylko w Puszczy Białowieskiej na wschód od Warszawy. Hitem jest koszerna wódka, specjalnie destylowana, której jakość przewyższa jakość wielu znanych marek rosyjskich i skandynawskich. Inną polską specjalnością jest słodki miód pitny, podawany z aromatycznymi przyprawami jako aperitif lub do deserów. Ale bądźcie ostrożni - jest bardzo mocne.
Goście, którzy chcą zachować swoje ulubione menu podczas pobytu w Warszawie, mają do dyspozycji szeroki wybór restauracji etnicznych, m.in. francuską, włoską, hiszpańską, węgierską, rosyjską, czy bardziej egzotyczną - japońską, chińską, wietnamską, indyjską, a nawet meksykańską. Jeśli chcesz spędzić czas na zwiedzaniu, a nie na jedzeniu, możesz mieć twój posiłek w amerykańskim barze fast I food lub włoskiej pizzerii. Mam kilka miejsc tylko dla Ciebie. Ale pamiętaj, że mogą one być drogie!
W Warszawie, podobnie jak w innych częściach kraju, trzy posiłki są zazwyczaj podawane w ciągu dnia. Typowe śniadanie składa się z chleba, masła, produktów wieprzowych, jajek, sera i mleka, kawy lub herbaty. Kolacja odbywa się po południu w godzinach 14-17. Tradycyjny sprzymierzeniec składa się z trzech dań: zupy, głównego dania z niełuskanych ryb lub drobiu i warzyw.
Mekka dla smakoszy
Le Balzac
Francuska restauracja w hotelu Mercure serwuje wyrafinowane dania kuchni francuskiej, takie jak bażant kolorowy z pistacjami, kotlet z mięsem miętowym z zielonym pieprzem lub polędwica wołowa z gęsią wątróbką - wszystkie przyrządzane przez francuskiego szefa kuchni. Do tego dochodzi szeroka gama francuskich win. Jest to prawdziwa restauracja w stylu paryskim w centrum Warszawy. Ceny są wysokie.
Czynne od 12.00 do 14.30 i od 18.30 do 10.30.
Cafe Gallery
Ta urocza kawiarnia łączy w sobie funkcje galerii i kawiarni. Sztuka dominuje na parterze, gdzie można napić się kawy przy malutkim stoliku, otoczonym dziełami
Alhambra
Tradycyjna warszawska kawiarnia - miejsce spotkań. W jej ładnym, choć niedużym pokoju kobiety rozmawiają i interesy załatwiają przy dobrej kawie, robionej w małych miedzianych dzbankach. Fotele zajmują więcej miejsca niż gobeliny i obrazy
Kawiarnia w Kwiatach
Połączenie kawiarni i kwiaciarni. Bardzo ładne miejsce z tarasem - zadaszone i ogrzewane w zimie, ul. Marszałkowska 140
Literacka-Cafe
Bardzo przyjemna atmosfera - muzyka na żywo każdego dnia. Ulubione miejsce spotkań nie tylko dla pisarzy i wydawców. Usytuowane na Drodze Królewskiej, w pobliżu Zygmunta III i Zamku Królewskiego, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.
Rozdroże
Ładna kawiarnia w szklanym pawilonie w otoczeniu parku. Wygląda bardzo przestronnie dzięki wielu roślinom wewnątrz i na zewnątrz budynku. Taras kawiarni jest otoczony ogromnymi głazami wykopanymi z ziemi podczas budowy pobliskiej autostrady Łazienkowskiej. Doskonałe lody.
Trou Madame
Kawiarnia letnia w Parku Łazienkowskim w pobliżu Pałacu Wody serwuje wspaniałe lody wśród starych kasztanów.
Wilanowska
Eleganckie wnętrze z białą boazerią i gobelinem na ścianach i pozłacanych krzesłach (Al. Ujazdowskie 51 róg Pi Trzech
Krzyży).
Gdzie na pizze
Da Elio
Tutaj możesz oglądać upieczoną pizzę i wybrać dowolny dressing z kilku misek. Inne dania kuchni włoskiej serwowane są w restauracji, barze i sklepie, również na wynos. Wnętrze zdobią włoskie barwy narodowe: czerwony, biały i zielony ( Ul Żurawia 20 A). Otwarte od 8 rano do północy).
Dominos Pizza
Pierwsza pizzeria w sieci w Europie Środkowej. 10 rodzajów pizzy serwowanych na miejscu, sprzedawanych na wynos lub dostarczanych do domu( ui Krakowskie Przedmieście 4/6) .
Pizza Hut
Na bocznym dziedzińcu Zamku Królewskiego
TelePizza
Możesz zjeść na miejscu lub zamówić pizzę przez telefon. Dostarczona do Ciebie za darmo w ciągu pół godziny (ulica Prosta 2/14) . Czynne od 11:00 do 22:00.
Więcej kawiarni:
Pod Krokodylem
Adam Gessler zaprasza do tej staromiejskiej kawiarni na parterze, dwupokojowej restauracji na pierwszym piętrze oraz do gotyckich piwnic, w których urządzono tradycyjną XIX-wieczną karczmę. Podaje się tam blisko trzydzieści staropolskich dań, w tym zupę śmietanową (żur) z białą kiełbasą, ziemniaki ze skwarkami, kapustę duszoną z wieloma rodzajami mięsa (bigos) czy kotlet schabowy z nową kapustą. Najbardziej ekskluzywnym wyborem jest wieprzowina pieczona na zamówienie i podawana następnego dnia.
Więcej ciekawych propozycji znajdziecie w tym miejscu.
Chociaż w polskich restauracjach można znaleźć specjały z trzech kontynentów, zachęcamy do zapoznania się z lokalną kuchnią, która może się poszczycić kilkoma nieznanymi gdzie indziej potrawami. Do najlepszych polskich dań należą takie zupy jak zupa buraczana (barszcz) z uszkami, klopsiki czy placki mięsne. Kwaśna śmietana (żur) z kiełbasą i chłodnikiem, zimna zupa z nowych buraków, kwaśne mleko, ogórki, jajka na twardo i koper (podawane tylko latem).
Przystawki zawierają wędzonego łososia i węgorza, wszelkiego rodzaju śledzie i polskie wędliny. Lokalne gorące przystawki to: kapusta duszona z mięsem i przyprawami (bigos), flaki gotowane w przyprawionym bulionie z warzywami (flaki) i smażonymi pieczarkami. Typowo polskie danie główne to zazwyczaj wieprzowina - pieczona, kotlet smażony (schabowy), golonka z musztardą lub końską rzodkiewką i zielonym groszkiem. Cielęcina w Polsce jest doskonałej jakości, ponieważ cielęta są tu karmione mlekiem. Inną polską specjalnością jest pieczona kaczka z jabłkami, a także inna dziczyzna, np. dzik, dziczyzna czy zając.
Najczęściej spotykanymi rybami są pstrąg, łosoś i karp (tradycyjna potrawa wigilijna w Polsce), a także lin i sandacz. Tradycyjna staropolska kuchnia oferuje knedle nadziewane mięsem lub grzybami (pierogi). Ziemniaki są niezwykle popularne w tym kraju i są podawane z niemal wszystkimi daniami głównymi, gotowanymi na wiele sposobów: gotowanymi i posmarowanymi masłem, pokrojonymi w plastry i podsmażonymi, jako różnego rodzaju chipsy, puree ze śmietaną i masłem, czy kluski i naleśniki ziemniaczane. Po rozpaleniu ogniska zazwyczaj kończy się ono pieczeniem ziemniaków w jeszcze gorącym popiele. Z pieczonym prosiakiem zazwyczaj podaje się wiadro wieprzowe. Do dań głównych zawsze dołącza się warzywa i sałatki. Z reguły są to pomidory, sałata lub pokrojony ogórek ze śmietaną lub jogurtem (mizeria).
Desery zazwyczaj składają się z herbaty lub kawy z ciastem (preferowane są placki jabłkowe i serowe). Osoby lubiące mocny napój mogą spróbować słynnych polskich wódek: Wyborowej, Poloneza lub tej produkowanej tylko w Polsce - Zubrowki. Ta lekko zielonkawa wódka zrobiona jest z wyjątkowej trawy, która rośnie tylko w Puszczy Białowieskiej na wschód od Warszawy. Hitem jest koszerna wódka, specjalnie destylowana, której jakość przewyższa jakość wielu znanych marek rosyjskich i skandynawskich. Inną polską specjalnością jest słodki miód pitny, podawany z aromatycznymi przyprawami jako aperitif lub do deserów. Ale bądźcie ostrożni - jest bardzo mocne.
Goście, którzy chcą zachować swoje ulubione menu podczas pobytu w Warszawie, mają do dyspozycji szeroki wybór restauracji etnicznych, m.in. francuską, włoską, hiszpańską, węgierską, rosyjską, czy bardziej egzotyczną - japońską, chińską, wietnamską, indyjską, a nawet meksykańską. Jeśli chcesz spędzić czas na zwiedzaniu, a nie na jedzeniu, możesz mieć twój posiłek w amerykańskim barze fast I food lub włoskiej pizzerii. Mam kilka miejsc tylko dla Ciebie. Ale pamiętaj, że mogą one być drogie!
W Warszawie, podobnie jak w innych częściach kraju, trzy posiłki są zazwyczaj podawane w ciągu dnia. Typowe śniadanie składa się z chleba, masła, produktów wieprzowych, jajek, sera i mleka, kawy lub herbaty. Kolacja odbywa się po południu w godzinach 14-17. Tradycyjny sprzymierzeniec składa się z trzech dań: zupy, głównego dania z niełuskanych ryb lub drobiu i warzyw.
Mekka dla smakoszy
Le Balzac
Francuska restauracja w hotelu Mercure serwuje wyrafinowane dania kuchni francuskiej, takie jak bażant kolorowy z pistacjami, kotlet z mięsem miętowym z zielonym pieprzem lub polędwica wołowa z gęsią wątróbką - wszystkie przyrządzane przez francuskiego szefa kuchni. Do tego dochodzi szeroka gama francuskich win. Jest to prawdziwa restauracja w stylu paryskim w centrum Warszawy. Ceny są wysokie.
Czynne od 12.00 do 14.30 i od 18.30 do 10.30.
Cafe Gallery
Ta urocza kawiarnia łączy w sobie funkcje galerii i kawiarni. Sztuka dominuje na parterze, gdzie można napić się kawy przy malutkim stoliku, otoczonym dziełami
Alhambra
Tradycyjna warszawska kawiarnia - miejsce spotkań. W jej ładnym, choć niedużym pokoju kobiety rozmawiają i interesy załatwiają przy dobrej kawie, robionej w małych miedzianych dzbankach. Fotele zajmują więcej miejsca niż gobeliny i obrazy
Kawiarnia w Kwiatach
Połączenie kawiarni i kwiaciarni. Bardzo ładne miejsce z tarasem - zadaszone i ogrzewane w zimie, ul. Marszałkowska 140
Literacka-Cafe
Bardzo przyjemna atmosfera - muzyka na żywo każdego dnia. Ulubione miejsce spotkań nie tylko dla pisarzy i wydawców. Usytuowane na Drodze Królewskiej, w pobliżu Zygmunta III i Zamku Królewskiego, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.
Rozdroże
Ładna kawiarnia w szklanym pawilonie w otoczeniu parku. Wygląda bardzo przestronnie dzięki wielu roślinom wewnątrz i na zewnątrz budynku. Taras kawiarni jest otoczony ogromnymi głazami wykopanymi z ziemi podczas budowy pobliskiej autostrady Łazienkowskiej. Doskonałe lody.
Trou Madame
Kawiarnia letnia w Parku Łazienkowskim w pobliżu Pałacu Wody serwuje wspaniałe lody wśród starych kasztanów.
Wilanowska
Eleganckie wnętrze z białą boazerią i gobelinem na ścianach i pozłacanych krzesłach (Al. Ujazdowskie 51 róg Pi Trzech
Krzyży).
Gdzie na pizze
Da Elio
Tutaj możesz oglądać upieczoną pizzę i wybrać dowolny dressing z kilku misek. Inne dania kuchni włoskiej serwowane są w restauracji, barze i sklepie, również na wynos. Wnętrze zdobią włoskie barwy narodowe: czerwony, biały i zielony ( Ul Żurawia 20 A). Otwarte od 8 rano do północy).
Dominos Pizza
Pierwsza pizzeria w sieci w Europie Środkowej. 10 rodzajów pizzy serwowanych na miejscu, sprzedawanych na wynos lub dostarczanych do domu( ui Krakowskie Przedmieście 4/6) .
Pizza Hut
Na bocznym dziedzińcu Zamku Królewskiego
TelePizza
Możesz zjeść na miejscu lub zamówić pizzę przez telefon. Dostarczona do Ciebie za darmo w ciągu pół godziny (ulica Prosta 2/14) . Czynne od 11:00 do 22:00.
Więcej kawiarni:
Pod Krokodylem
Adam Gessler zaprasza do tej staromiejskiej kawiarni na parterze, dwupokojowej restauracji na pierwszym piętrze oraz do gotyckich piwnic, w których urządzono tradycyjną XIX-wieczną karczmę. Podaje się tam blisko trzydzieści staropolskich dań, w tym zupę śmietanową (żur) z białą kiełbasą, ziemniaki ze skwarkami, kapustę duszoną z wieloma rodzajami mięsa (bigos) czy kotlet schabowy z nową kapustą. Najbardziej ekskluzywnym wyborem jest wieprzowina pieczona na zamówienie i podawana następnego dnia.
Więcej ciekawych propozycji znajdziecie w tym miejscu.