GRUZJA
Gruzja jest położona w zachodniej i centralnej części Zakaukazia. Jest otoczona głównym pasmem górskim Kaukazu na północy i odnogami głównego pasma na wschodzie i południu oraz Morzem Czarnym na zachodzie. Cała historia tego kraju rozegrała się głównie na tym terytorium. Granice państwowe Gruzji zmieniały się, rozwijając się i ubarwiając przez wieki. Środkowy region Gruzji to Kartli. Gruzińska nazwa ludu „Kartveli” oraz nazwa państwa „Sakartvelo” Pochodzi od tego słowa.
Gruzini są jednymi z najstarszych ludów świata. W trzecim tysiącleciu p.n.e. istniał jeden pre – gruziński język. Mówione języki Svanuri (w drugim tysiącleciu p.n.e.) i Megruli (w pierwszym tysiącleciu p.n.e.) wykształciły się z głównego języka. Literacki język gruziński został opracowany na podstawie właściwego języka gruzińskiego.
Korzystne warunki naturalne, różnorodność i bogactwo przyrody oraz położenie na skrzyżowaniu różnych wielkich cywilizacji w przeciągu różnych epok. Trasy łączące Wschód z Zachodem, Południe z Północą funkcjonowały z różnym nasileniem w różnych etapach historii. Geopolityczne położenie było korzystne w kontaktach z innymi cywilizowanymi krajami z jednej strony, z drugiej zaś wzbudzało zainteresowanie wielkich imperiów.
Północno - kaukaskie ludy koczownicze stwarzały Gruzji również wiele trudności, niszcząc kraj i osiedlając się na jego terenie poprzez wieki.
Nieprzeczytane posty
Pozdrawiam
Re: Gruzja
2Byłaś (eś) tam? Jeśli tak to może napiszesz coś od siebie? np.o miejscach wartych odwiedzenia.
3Dzien dobry oczewyszcze że bywem jestem prawdiwim Gruzinem ale już żie w Polsce. Bardzo dużo jest do zwiedzenia w Gruzie,
1) Morze czarne, region Adżaria, Miasto: Batumi, Kobuleti, Kutaisi stolica starożytnej Kolchidy gdzie biły ARGONAUCI i ZŁOTE RUNO i gdzie urodziło się MEDEA. W s półczesnei Adżarij jest bardzo dużo i bardzo wiskei klasy Hotele. w sezone jest bardzo dużo turistów, 70 % Grużinów Ormian, Azerów, Turków, ukrainców, a reszta 30 % Amerykanów i Europeiczików, ostatnio morzesz spotkać bardzo dużo polaków. Tak że jeżeli lubisz słonće, morze, dobre wino, i prawdiwą egzotikę, polecam Adżarie.
2) Fascynający Kaukaz. Dwa wielkie lodowce SZCHARA - 5033 m n.p.m. i KAZBEKI - 4677 m n. p. m. Na prawda cudowne widoki, morżesz na 2255 m n p m dojśc do klasztoru i zobaczic jak żją mnisi, tam masz na prawda fascynujący widok na ciały Kaukaz jestesz po nad chmurami muszesz to zobaczic tak nie da się opisać Na kaukazie ruwnież są oszrotki narczarskie GUDAURI i BAKURIANI gdzie zimą przyjeżdżają dużo amerikanów i Europeiczików, gdzie jest bardzo dobra infra struktura i hotele wisokei klasy.
3) Tbilisi stolica Gruzji. Moge powedziec że jest bardzo starą i bardzo gurzistim miastem, tam jest dużo muzei, dużo starei architektury, łażnie siarkowe i drugi pod w zględem wielkości prawosławny kościół SAMEBA 101. 71 m . Ludnośc 1 450 000
4 ) Region Kachetia na wschodzie to krai gdzie 7 000 lat temu urodziwo sę wino. tam można obeiżac winnice i piwnice winni, i ruwneiż degustować .
polski Lot otworzyl przeloty bezpośrednie do gruzji. cena okolo 1 300 - 1 500 zl, ale czsem można kupić tanej, ja na przykład na nowy rok kupiwem za 700 zł. Transport w gruzje - autobusy, mikroautobusy, pociągi i w stolice metro.
jeżeli chcesz do Gruzji iścz z tour operatorem, zorganizowaną wycieczkę, full service z przewodnikiem, autokarem to skontaktuj się ze mna.
Jezeli jakiesz pytania jestem do dyspozycji, z przyjemnościu bęndę opowiadać.
1) Morze czarne, region Adżaria, Miasto: Batumi, Kobuleti, Kutaisi stolica starożytnej Kolchidy gdzie biły ARGONAUCI i ZŁOTE RUNO i gdzie urodziło się MEDEA. W s półczesnei Adżarij jest bardzo dużo i bardzo wiskei klasy Hotele. w sezone jest bardzo dużo turistów, 70 % Grużinów Ormian, Azerów, Turków, ukrainców, a reszta 30 % Amerykanów i Europeiczików, ostatnio morzesz spotkać bardzo dużo polaków. Tak że jeżeli lubisz słonće, morze, dobre wino, i prawdiwą egzotikę, polecam Adżarie.
2) Fascynający Kaukaz. Dwa wielkie lodowce SZCHARA - 5033 m n.p.m. i KAZBEKI - 4677 m n. p. m. Na prawda cudowne widoki, morżesz na 2255 m n p m dojśc do klasztoru i zobaczic jak żją mnisi, tam masz na prawda fascynujący widok na ciały Kaukaz jestesz po nad chmurami muszesz to zobaczic tak nie da się opisać Na kaukazie ruwnież są oszrotki narczarskie GUDAURI i BAKURIANI gdzie zimą przyjeżdżają dużo amerikanów i Europeiczików, gdzie jest bardzo dobra infra struktura i hotele wisokei klasy.
3) Tbilisi stolica Gruzji. Moge powedziec że jest bardzo starą i bardzo gurzistim miastem, tam jest dużo muzei, dużo starei architektury, łażnie siarkowe i drugi pod w zględem wielkości prawosławny kościół SAMEBA 101. 71 m . Ludnośc 1 450 000
4 ) Region Kachetia na wschodzie to krai gdzie 7 000 lat temu urodziwo sę wino. tam można obeiżac winnice i piwnice winni, i ruwneiż degustować .
polski Lot otworzyl przeloty bezpośrednie do gruzji. cena okolo 1 300 - 1 500 zl, ale czsem można kupić tanej, ja na przykład na nowy rok kupiwem za 700 zł. Transport w gruzje - autobusy, mikroautobusy, pociągi i w stolice metro.
jeżeli chcesz do Gruzji iścz z tour operatorem, zorganizowaną wycieczkę, full service z przewodnikiem, autokarem to skontaktuj się ze mna.
Jezeli jakiesz pytania jestem do dyspozycji, z przyjemnościu bęndę opowiadać.
4Od siebie dodam, że planując wyjazd do Gruzji warto przyjrzeć się ofertom LOTu na trasie Warszawa-Tbilisi, bo te bywają w bardzo przyjemnych cenach. Decydując się na taki zakup warto poczekać do "szalonej środy" i spróbować zdobyć taki bilet w promocyjnej cenie.
byle dalej...
7Też zastanawiałam się nad zakupem lotu i zorganizowaniem takiego wyjazdu na własną rękę, ale niestety nie mogę znaleźć żadnego kompana do podróży, a samej nie chcę jechać... Myślałam o jakimś biurze podróży. Ponoć Adventure24 organizuje wyjazdy do Gruzji połączone z wejściem na Kazbek. Chyba to całkiem fajna opcja, ale jeszcze nie wiem jak cenowo wychodzi.backpacker pisze:Od siebie dodam, że planując wyjazd do Gruzji warto przyjrzeć się ofertom LOTu na trasie Warszawa-Tbilisi, bo te bywają w bardzo przyjemnych cenach. Decydując się na taki zakup warto poczekać do "szalonej środy" i spróbować zdobyć taki bilet w promocyjnej cenie.
8Do Gruzji zdecydowanie warto pojechać nawet samemu! Ludzie którzy tam podróżują są bardzo sympatyczni i otwarci na nowe znajomości więc bez problemu można kogoś poznać czy to w hostelu czy w marszrutce i kontynuować podróż razem
9Planuje wyjazd do Gruzji już od kilka lat, mam nadzieje że w tym roku w końcu mi się uda
10Zgadzam sie na calej linii, wspanialy kraj i b. goscinni ludzi, bylem na przelomie 2022/23 i spedzalem tam Nowy Rok. Lokasi 2 x zaprosili do siebie, do domu, super ugoscili i chcieli mnie tam nawet zeswatac. Btw tak pijany, dawno nie wsiadalem do samolotu…AlternatywnePodroze pisze: 09 sie 2020 17:57 Do Gruzji zdecydowanie warto pojechać nawet samemu! Ludzie którzy tam podróżują są bardzo sympatyczni i otwarci na nowe znajomości więc bez problemu można kogoś poznać czy to w hostelu czy w marszrutce i kontynuować podróż razem.
Pozdrawiam
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.
Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!
Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!