1234567

Żabie Udka

  
W tej sekcji piszemy o potrawach kuchni hiszpańskiej

Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez dirtu » 02 sty 2013 20:05

Jak to jest z tymi żabimi udkami we Francji ? Wszędzie u nas mówi się, że to jest ich potrawa narodowa i że to francuzi jedzą. Ja będąc we Francji przez 4 dni nie spotkałem ani w restauracji ani w supermarkecie żadnych żabich udek. Jak to w końcu z nimi jest ? Czy naprawdę oni tak często to jedzą czy tylko na święta ? Czy te udka to są z żab hodowlanych (są w ogóle takie miejsca ?) czy łapią je gdzie popadnie ?

Avatar użytkownika
dirtu
Aktywny użytkownik

  • Posty: 63
  • Dołączył(a): 19 gru 2012 01:15
  • Podziękował : 3 razy
  • Otrzymał podziękowań: 1 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez asia_i_lukasz » 31 sty 2013 12:06

pracowałem w sumie trzy lata we Francji w trzech restauracjach. I powiem że 2 bądź 3 razy się spotkałem jak były robione żabie udka. przyrządza je się z czosnkiem i pietruszką, doprawia solą, pieprzem wszystko smaży na patelni. Smakuje jak nasze drobiowe mięso. Skąd są brane to Ci nie powiem. Ale tak na marginesie to na przykład większość ślimaków podawanych w restauracjach we Francji są z Polski.
A teraz trochę historii. Dlaczego we Francji jada się ślimaki i żaby. Za czasów któregoś tam Ludwika XV kiedy kraj pogrążył się w kryzysie. Ludzie nie mieli co jeść, wiec zaczęto jadać wszystko co się nadawało.
Teraz to niby jakiś delikates a kiedyś biedota jadła bo nic innego do gara włożyć nie było.

Avatar użytkownika
asia_i_lukasz
Aktywny użytkownik

  • Posty: 64
  • Dołączył(a): 30 cze 2012 11:58
  • Podziękował : 3 razy
  • Otrzymał podziękowań: 3 razy
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez dirtu » 03 lut 2013 10:50

Dziękować za ciekawe informacje :)
Widzę, że jesteście obeznani jeśli chodzi o Francję. Jeszcze takie pytanko, czy żabie udka i ślimaki są drogie w restauracjach. Chętnie bym spróbował z ciekawości ale jeśli to jest rarytas i będzie kosztował tyle co kilka normalnych obiadów to chyba sobie daruje.

Avatar użytkownika
dirtu
Aktywny użytkownik

  • Posty: 63
  • Dołączył(a): 19 gru 2012 01:15
  • Podziękował : 3 razy
  • Otrzymał podziękowań: 1 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez asia_i_lukasz » 03 lut 2013 13:39

zależy. ślimaki zazwyczaj podawane są jako Entre( przystawka) więc do 10 euro coś na pewno się znajdzie. przyjęte jest że podawane są po 6 lub 12 szt. A żaby to szczerze rzadko można na nie trafić...

Avatar użytkownika
asia_i_lukasz
Aktywny użytkownik

  • Posty: 64
  • Dołączył(a): 30 cze 2012 11:58
  • Podziękował : 3 razy
  • Otrzymał podziękowań: 3 razy
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez Maciek » 04 lut 2013 22:03

Ślimaki "francuskie" kilka razy kupowałem bez problemu w różnych sklepach w Polsce, paczuszki po wspomniane 6 lub 12 szt. Odgrzewałem je na grillu lub patelni.
Żabich udek jeszcze nigdy nie robiłem sam, miałem okazję degustować "ten rarytas" w knajpkach, wg mnie smakują podobnie do udek kurczaka, są zdecydowanie mniejsze. Porcja nie powalała ceną.
Co innego wszelkiego rodzaju "małżaki" , te jadam dosyć regularnie. Są wyśmienite, głównie jeśli sam je przyrządzę, ew przy pomocy żony :)

Maciek
Bardzo aktywny użytkownik

  • Posty: 166
  • Dołączył(a): 31 mar 2010 15:56
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez matthew77 » 19 lut 2013 14:53

Jak byłem w Paryżu 2 lata temu, miałem przyjemność próbować żabich udek. Nie było to jakieś ekstremalnie drogie, ale do tanich też bym nie zaliczył. Sporo droższe niż ślimaki. Jeżeli chodzi o walory smakowe, to nie ma jakiegoś ogromnego szału. Nie są złe, ale nie wiem czy jest się nad czym aż tak zachwycać. Ja osobiście wolę kalmary. Ślimaków nie lubię. Jeżeli mowa o francji, to moge polecić jedną super potrawę, którą tam jadłem - mianowicie zupę z płetwy rekina! To był hit! Najlepsza zupka jaką jadłem w życiu!

matthew77
Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 26 lis 2012 10:14
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez Kasia Zienkiewicz » 29 maja 2013 09:30

asia_i_lukasz napisał(a):A teraz trochę historii. Dlaczego we Francji jada się ślimaki i żaby. Za czasów któregoś tam Ludwika XV kiedy kraj pogrążył się w kryzysie. Ludzie nie mieli co jeść, wiec zaczęto jadać wszystko co się nadawało.
Teraz to niby jakiś delikates a kiedyś biedota jadła bo nic innego do gara włożyć nie było.



hehehe dobre

Avatar użytkownika
Kasia Zienkiewicz
Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 09 maja 2013 17:22
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez jasmin.nowak123 » 09 paź 2013 19:37

Moja koleżanka miała chłopaka Francuza i mówiła, że jego rodzina często na obiad jadła żabie udka a mama jego chłopaka kupowała je na targu.

jasmin.nowak123
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 08 paź 2013 20:23
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez lukens » 29 paź 2013 21:06

Chętnie bym spróbował, no ale przecież nie złapię żaby i jej nie usmażę :) Trzeba się wybrać do Francji!

lukens

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 26 paź 2013 22:47
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Żabie Udka

Nieprzeczytany postprzez Maciek » 29 paź 2013 22:53

Nie trzeba do Francji, można w niektórych polskich knajpach zjeść całkiem nieźle dosmaczone udka żabie.

Maciek
Bardzo aktywny użytkownik

  • Posty: 166
  • Dołączył(a): 31 mar 2010 15:56
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Następna strona Wyświetl posty nie starsze niż: Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
Polska Baza noclegowa Spanie.Online Rozliczenie podatku za granicą Apartamenty Hiszpania Baza Noclegowa