Nieprzeczytane posty

Re: Kuchnia chorwacka - domowa i "konobowa"

2
2-gie szybkie danie chorwackie

Małże najlepiej kupić prosto z hodowli, mamy najtaniej i na pewno świeżutkie

Obrazek


Dokładnie myjemy w zimnej wodzie i do ...gara

Gotujemy bez dodatku wody, ew trochę oleju, małże puszczą "swoje soki", dodajemy zgnieciony czosnek, natkę, bułkę tartą i trochę białego wina. Gotujemy do czasu otwarcia się małży, nieotwartych nie jemy.

Obrazek


Do "podjadania" polecam kruh, białą bułkę. Maczamy ją w sosie, małże jemy rękami.
Z tego co ew zostanie robimy zupę małżową albo dodajemy ryż i mamy coś a'la rizotto.

cdn.
http://www.wedzarnie.com.pl

Re: Kuchnia chorwacka - domowa i "konobowa"

4
Do potraw pokazanych wstępnie wyżej jeszcze powrócę, ale dzisiaj naszło mnie na ośmiornicę.

Obrazek


Jadałem ją pod różnymi postaciami, w sałatkach, gotowaną i chyba najlepszą, wg mnie, pieczoną. Do właściwego pieczenia Chorwaci często wykorzystują pekę, to taki "po naszemu" kociołek żeliwny z rantem na pokrywie, na którą sypiemy żar. Pieczenie odbywa się więc jakby "od góry".
Mój dobry znajomy, Chorwat, podał mi sposób na zrobienie peki domowym sposobem, oto z tego wychodzi:

Obrazek


Obrazek


Ośmiornica zniknęła bardzo szybko, wszystkim niesamowicie smakowała, do tego stopnia, że po trzech powtórzyliśmy danie, ale tym razem były 2 ośmiornice.

Obrazek


W Warszawie w taki sposób robiłem już kilka razy to danie.
Pekę też mam, w tym roku będę na Mazurach robił/przerabiał grilla, tak aby można było piec potrawy w tym naczyniu.
http://www.wedzarnie.com.pl

Re: Kuchnia chorwacka - domowa i "konobowa"

5
Obrazek



Oliwa domowa, czosnek i natka plus miejscowe pieczywo, kruh.
Pokazaną oliwę wykorzystujemy także do polewania różnych potraw mięsnych czy rybnych.

Obrazek


Rozmaryn to także wspaniała przyprawa wielu potraw. Na miejscu zrywam prosto z krzaka, do Polski przywożę zawsze spory zapas.

Obrazek


Civapcici, ryż i właśnie gałązki rozmarynu.

Obrazek


Blitva-to taki "nasz szpinak". Do sałatek, ośmiornicy, kalmarów, ryb, mięs.
http://www.wedzarnie.com.pl

Re: Kuchnia chorwacka - domowa i "konobowa"

9
GloriaVictis pisze:a nie orientujecie się jak tam z cenami jest?Czy za syty obiad ,czy niewiele wystarczy aby napełnić tam żołądek?
Zacznę od wg mnie nieścisłości - syty czy napełniony (żołądek) :?: To bardzo wpływa na cenę.
Kiedyś, gdy ważyłem 13... kg to jadłem min za 1.. kun, teraz, gdy zrzuciłem 3...kg wystarczy mi obiad za 5...kun.
A na poważnie - zależy co lubisz, mięso dosyć drogie, ale bez przesady, można nieźle się najeść porcją plejskavicy, można kalmarami, można giricami (takie malutki rybki smażone w całości), ceny od ok 30 kun do 100 kun za porcję.
Można zamówić pekę, będzie zdecydowanie drożej, można talerz 2-osobowy owoców morza.
My stosujemy prostą zasadę-chodzimy tylko do konob, w których mogę podejrzeć kucharza jak gotuje. To wynika z naszych, moich zainteresowań, uwielbiamy odtwarzać potrawy, bawimy się gotowanie, sprawia nam to sporą frajdę. Zobaczymy co i jak, idziemy na targ, pitrasimy i ...zapraszamy gospodarzy.
Konoby ogólnie mają podobne ceny, z pewnym dostosowaniem cen do miejsca, w którym knajpka jest usytuowana. Ale ze sporym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że kalmary są w bardzo zbliżonej cenie na Istrii i w Dalmacji, a sporo kilometrów dzieli te regiony.
Często też "stołuję" się w głębi lądu, jest trochę taniej.
Oczywiście cena obiadu zależeć będzie także od dodatków, ja zawsze zamawiam wino domowe, a rakiję czy ziołówkę na koniec dostaję w gratisie. :)
http://www.wedzarnie.com.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia chorwacka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości