Kuchnia Meksyku
: 28 lis 2012 21:53
No to może ja zainauguruję ten wątek. Trochę po świecie pojeździłem i trochę też w tym świecie pojadłem. Zacznę od Meksyku. Mnie osobiście kuchnia tego kraju bardzo odpowiada z tego względu, że Meksykańczycy kochają jedzenie papryczek chili od tych najłagodniejszych po takie od których tchu brakuje. A jako wielki amator owych papryczek jedzenie bardzo pikantnych potraw preferuję. A kuchnia meksykańska jest naprawdę pikantna. Dla niektorych nawet za bardzo. Oczywiście podam tu przykłady kilku najbardziej popularnych dań w tym kraju.
ENCHILADA to potrawa przyrządzana jak zresztą duża ilość meksykańskich potraw z kukurydzianych tortilli, czyli placków przypominających nasze naleśniki. Tortille smaży się w gorącym oleju a następnie napełnia farszem z mięsa, sera, warzyw i papryczek chili. jako dodatek do dania podaje się grillowany ser, sałatę, oliwki, siekaną cebulę i natkę kolendry.
BISTEK A'LA MEXICANA to ogromny stek z wołowej polędwicy podawany na podłużnym półmisku, gdyż na zwykłym talerzu by się nie zmieścił. przed smażeniem mięso posypuje się solą i pieprzem a do smażenia dodaje się siekaną cebulę i ostre zielone papryczki jalapenio.
GUACAMOLE to pasta z owocu awokado z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów, papryczek chili, cebuli, natki i nasion kolendry i przypraw
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA jej podstawowa wersja to posiekane w drobną kosteczkę pomidory, cebula, świeża lub marynowana zielona papryczka jalapenio i całość wymieszana z dużą ilością posiekanej natki kolendry, ktora nadaje sałetce charakterystyczny smak. W ersji rozszerzonej można do wyżej wymienionych składników dodać kukurydzę, ziarnistą fasolkę z puszki lub zielony groszek.
TACOS to danie podawane na przystawkę dla zaspokojenia pierwszwgo głodu.Przyrządza się je z tortilli z maki kukurydzianej faszerowanych mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem, pomidorami i przyprawami takimi jak bazylia, oregano sól pieprz i oczywiście chili.
i na koniec
BURITTO, czyli tortilla tym razem z mąki pszennej faszerowana ziarnistą fasolą, ktorej Meksykańczycy spożywają w dużych ilościach i wiele jej gatunków oraz mięsem i meksykańskim ryżem. Doprawia się je ostrym chili, kolendrą, kminkiem i oregano.
Zapewniam, że każda z tych potraw popita kieliszkiem tequilii smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że w Meksyku można kupić i zjeść plastry świeżego ananasa obtoconego obficie w sproszkowanej ostrej chili a także lody z dodatkiem tej przyprawy.
ENCHILADA to potrawa przyrządzana jak zresztą duża ilość meksykańskich potraw z kukurydzianych tortilli, czyli placków przypominających nasze naleśniki. Tortille smaży się w gorącym oleju a następnie napełnia farszem z mięsa, sera, warzyw i papryczek chili. jako dodatek do dania podaje się grillowany ser, sałatę, oliwki, siekaną cebulę i natkę kolendry.
BISTEK A'LA MEXICANA to ogromny stek z wołowej polędwicy podawany na podłużnym półmisku, gdyż na zwykłym talerzu by się nie zmieścił. przed smażeniem mięso posypuje się solą i pieprzem a do smażenia dodaje się siekaną cebulę i ostre zielone papryczki jalapenio.
GUACAMOLE to pasta z owocu awokado z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów, papryczek chili, cebuli, natki i nasion kolendry i przypraw
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA jej podstawowa wersja to posiekane w drobną kosteczkę pomidory, cebula, świeża lub marynowana zielona papryczka jalapenio i całość wymieszana z dużą ilością posiekanej natki kolendry, ktora nadaje sałetce charakterystyczny smak. W ersji rozszerzonej można do wyżej wymienionych składników dodać kukurydzę, ziarnistą fasolkę z puszki lub zielony groszek.
TACOS to danie podawane na przystawkę dla zaspokojenia pierwszwgo głodu.Przyrządza się je z tortilli z maki kukurydzianej faszerowanych mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem, pomidorami i przyprawami takimi jak bazylia, oregano sól pieprz i oczywiście chili.
i na koniec
BURITTO, czyli tortilla tym razem z mąki pszennej faszerowana ziarnistą fasolą, ktorej Meksykańczycy spożywają w dużych ilościach i wiele jej gatunków oraz mięsem i meksykańskim ryżem. Doprawia się je ostrym chili, kolendrą, kminkiem i oregano.
Zapewniam, że każda z tych potraw popita kieliszkiem tequilii smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że w Meksyku można kupić i zjeść plastry świeżego ananasa obtoconego obficie w sproszkowanej ostrej chili a także lody z dodatkiem tej przyprawy.