Nieprzeczytane posty

Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

1
mousaka
składniki i przygotowanie:
Składniki:
2 szt. kabaczka
świeży tymianek
oliwa
2 szt. żółtej cukinii
400 g mielonego udźca z indyka
łyżka masła
2 ząbki czosnku
marchewka
natka pietruszki
ser twarogowy
3 jaja

Przygotowanie:
Kabaczki pokrój, posól, polej oliwą i dodaj tymianek. Wymieszaj i odstaw. Cukinie posiekaj i przesmaż na maśle, dorzuć czosnek. Dopraw solą, pieprzem i natką. Cukinie połącz z mięsem i tartą marchewką. Dodaj 3 jaja. Dopraw solą i pieprzem. Na grillowanej patelni przesmaż kabaczki i ułóż w brytfance. Na to wyrzuć warzywa z mięsem i ułóż z wierzchu kolejną partię grillowanych kabaczków. Posyp serem i zapiekaj kilka minut.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

2
składniki i przygotowanie:

dolmades
Składniki:
600 g haloumi
16-20 konserwowych liści winorośli
bochenek chleba na zakwasie
2 cytryny
łyżka suszonego oregano

Przygotowanie:
Liście wymoczyć w zimnej wodzie, żeby wypłukać sól. Ser pokroić na kawałki i posypać oregano. Każdy kawałek owinąć w 4-5 liści. Paczuszki ułożyć na grillu i piec, aż ser się stopi, a liście zmiękną. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z chlebem.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

3
souvlaki
składniki i przygotowanie:
Kofta:
pokrojona w kostkę jagnięcina
szczypta mielonej kolendry
łyżeczka kminu
skórka z cytryny
posiekane chili
pieprz
pół filiżanki ziół (natki pietruszki, tymianku, kolendry i mięty)
2 rozgniecione ząbki czosnku
sumak

Tzatziki:
1 ½ kg startych ogórków
2 łyżki i 100g soli
2 ½ litra jogurtu naturalnego
2 posiekane ząbki czosnku

Tzatziki:
Do startych ogórków dodać 2 łyżki soli. Odstawić na noc. Jogurt wymieszać ze 100g soli, przełożyć na ściereczkę i zawiesić nad miską na całą noc. Odcisnąć płyn z ogórków i jogurtu. Połączyć wszystko z czosnkiem.

Kofta:
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i schłodzić. Usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na placki pita, dodać pomidor, sałatę i tzatziki.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

4
grecka potrawka z ryby
składniki i przygotowanie:
Składniki:
2 posiekane marchewki
posiekana średnia cebula
pokrojony ziemniak
4 pokrojone łodygi selera naciowego
2 rozgniecione ząbki czosnku
puszka pomidorów
2 filiżanki posiekanej kapusty
filiżanka pokrojonej fasolki szparagowej
500 ml bulionu warzywnego albo rybnego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
pokrojona cukinia
2 filiżanki młodych liści szpinaku
200 g pokrojonej ryby bez skóry
łyżka koperku
2 łyżki fety

Przygotowanie:
Podsmażyć na oliwie marchewkę, cukinię, cebulę, ziemniak, seler i czosnek. Dodać pomidory. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dołożyć kapustę i fasolkę. Wlać bulion i gotować przez 10 minut. Dorzucić szpinak i gotować kolejne 10 minut. Włożyć kawałki ryby i zmniejszyć płomień. Dusić pod przykryciem przez 3 minuty, aż ryba zmatowieje. Posypać pokruszoną fetą i koperkiem.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

5
salatka z arbuza
Składniki:
połówka arbuza
¼ miarki octu balsamicznego *
oliwa z pierwszego tłoczenia
rukola
biały kozi ser
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z połówki arbuza odcinamy skórę i wycinamy z miąższu 2 plastry w kształcie kwadratu (przypominają dachówki) mniej więcej o grubości półtora centymetra. Każdy dzielimy na 4 części. W razie potrzeby usuwamy pestki. Kawałki skrapiamy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni gillowej. Grillujemy delikatnie z obydwu stron. Do rondelka wlewamy jedną czwartą miarki octu balsamicznego, który poddajemy redukcji. Ocet powinien zamienić się w gęsty syrop. Kozi ser rozdrabniamy widelcem na małe kawałki (dobrze go przedtem dobrze schłodzić – wtedy zadanie będzie łatwiejsze). Na każdym talerzyku układamy „górkę” z rukoli. Na niej układamy jeden kawałek zgrillowanego arbuza, a na nim z kolei kawałki sera. W podobny sposób powstaje druga warstwa (rukola, grillowany kawałek arbuza i ser). Danie przypomina sałatkową napoleonkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem polewamy syropem powstałym z poddanego redukcji octu balsamicznego i skrapiamy oliwą.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

6
BAKLAWA
składniki i przygotowanie:
Ciasto yuffka:
szklanka orzechów pistacjowych
2 szklanki orzechów włoskich
1 1/2 kostki masła
6 goździków
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru cynamonowego

Syrop:
2 szklanki cukru
szklanka wody
szklanka miodu
laska cynamonu
cytryna

Przygotowanie:
Rozmroź yuffka. Nigdy nie zostawiaj nie zakrytego ciasta, ponieważ szybko wysycha. Płaty przytnij na wymiar formy. Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z cukrem zwykłym, cynamonowym oraz rozgniecionymi goździkami. Roztop w rondelku masło. Foremkę na baklawę wysmaruj masłem. Ułóż 10 warstw ciasta. Każdą z nich posmaruj masłem. Do warstw środkowych możesz użyć pozostałych ścinków z ciasta. Na ciasto rozłóż 1/3 posiekanych orzechów. Następnie połóż 2 kolejne warstwy ciasta, każdą z nich obficie posmaruj masłem. Teraz kolejną warstwę z 1/3 orzechów i 2 płaty ciasta na nie. Ostatnią część orzechów, a na górę pozostałą resztę ciasta, posmarowanego resztą masła. Odłóż ciasto do lodówki, aby masło stężało. Po godzinie wyjmij je i pokrój na małe kawałki. Piecz w175 C około godziny. Ciasto powinno być brązowo złociste. Z cukru, miodu, wody oraz cynamonu i skórki cytrynowej zagotuj syrop. Gotuj go przez 10 minut. Potem usuń laskę cynamonu oraz cytrynową skórkę oraz wszelką pianę, jaka może się pojawić na górze. Kiedy baklawa się upiecze zalej ją ostrożnie gorącym syropem, na koniec na wierzchnią warstwę posyp pistacje. Trzeba ja odstawić na noc do lodówki jak tylko wystygnie.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

7
KALMARY
składniki i przygotowanie:

Składniki:
kalmary
czosnek
kolendra
grecka oliwa z oliwek
czerwone wino owocowe
sok z cytryny

Przygotowanie:
Wybieramy nieduże kalmary. Przecinamy je na pół i nacinamy lekko w romby. Dodajemy ząbek czosnku, suszoną kolendrę i wino owocowe, na przykład shiraz. Dolewamy dużo oliwy z oliwek. Marynujemy kalmary kilka godzin lub całą noc. Odcedzamy marynatę. Smażymy po jednej stronie przez minutę i pół minuty po drugiej. Na koniec doprawiamy sokiem ze świeżej cytryny.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

8
FIGI PO GRECKU
składniki i przygotowanie:

Składniki
spore, dojrzałe figi (po 1 na osobę)
kilka łyżek miodu
opakowanie gęstego jogurtu, najlepiej greckiego lub domowego (patrz osobny przepis), można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
kilka łyżek migdałów

Przygotowanie
Na kwadratach z grubej folii aluminiowej ułożyć po jednej fidze. Ściąć czubek figi i naciąć owoc na krzyż na głębokość kilku centymetrów, rozchylić w miejscu nacięcia. Polać łyżeczką miodu, zawinąć brzegi folii i układać figowe pakuneczki na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 15 minut. W tym czasie pokroić migdały i podprażyć na suchej patelni. Rozwinąć brzegi folii, polać figi jogurtem i posypać prażonymi migdałami.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

9
składniki i przygotowanie:


Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia (bez zapachu, np. kukurydziany)
1 łyżka cukru wymieszanego z cynamonem (do przybrania)

Syrop:
1 szklanka cukru
½ szklanki miodu
½ szklanki wody różanej
1 mała laska cynamonu

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać ½ szklanki mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do większej miski i dodać resztę mąki, wodę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformować długi wałek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny (powinno podwoić objętość). Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, zostawić na dłużej.

Syrop:
Do rondla wlać wodę, dodać miód, cukier, laskę cynamonu. Gotować 10 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Dodać wodę różaną. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Nabrać ręką niewielką ilość ciasta. Trzymając nad olejem, lekko zamknąć dłoń po to, żeby zgnieść ciasto w kulę. Dzielić łyżeczką na małe kulki i wrzucać je do oleju. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć usmażone kulki ciasta na sito i gorące zanurzyć w zimnym syropie. Wyłożyć na półmisek i posypać mieszaniną cynamonu i cukru.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg

Re: Najlepsze przepisy prosto z Grecji:)

10
Galaktoboureko
składniki i przygotowanie:

Syrop:
600 ml wody
750 g cukru
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny

Krem:
6 małych jajek
250 g cukru
250 g drobnej semoliny
1 l mleka pełnotłustego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła

400 g ciasta filo (może być gotowe)
250 g masła, roztopionego

Przygotowanie syropu:
Doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Mieszać drewnianą kopystką, aż cukier się rozpuści. Gotować 15 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Utrzeć jajka z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Domieszać sok z cytryny, semolinę i mleko. Gotować powoli, bez przerwy mieszając, w garnku o grubym dnie. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać 2 łyżki masła.

Oliwą posmarować średniej wielkości prostokątną blachę do pieczenia. Układać po kolei placki ciasta filo, smarując je roztopionym masłem. Dopilnować, aby ciasto przykryło krawędzie blachy.

Wlać krem, przykryć ciastem i posmarować masłem drugą połowę ciasta filo.
Na górnej warstwie ciasta zaznaczyć czubkiem noża kwadraty o boku 5 cm. Skropić wodą i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy krem wystygnie, zalać syropem i pokroić.

*Można także, stosując tę samą metodę, przygotować pojedyncze paczuszki z ciasta filo. Posmarować masłem kilka warstw ciasta i zawinąć wokół porcji kremu, aby powstały małe roladki. Upiec i zalać syropem.
cofać się tylko po to by wziąc rozbieg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia grecka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości

cron