Strona 3 z 3

Re: Paella

: 21 lis 2017 11:58
autor: cieraf
A jadł ktoś paellę z Biedronki? Mrożoną oczywiście. Dobra chociaż? Siostra mówiła, że bez smaku, a chciałbym w końcu spróbować tych owoców morza... :)

Re: Paella

: 24 lis 2017 13:37
autor: Czerwony
Jeśli Paella to obowiązkowo wino :) Hiszpania słynie ze świetnych win i jeśli ktoś chciałby zagłębić się w temat to zapraszam na: Ja nie wyobrażam sobie niespróbowania wina w Hiszpanii, jeśli już w Hiszpańskiej kuchni jesteśmy!

Zobacz także temat

hiszpańska Tortilla

Re: Paella

: 28 paź 2020 21:09
autor: perek
Uwielbiam w tym daniu to że można tu sporo eksperymentować, choć musimy pamiętać że pewien składnik powinien pozostać niezmienny, chodzi o: ryż. To pokazuje jak zdrowe jest to danie. Paella różni się też od regionu Hiszpanii. Jeśli chodzi o składniki mamy tu kurczaka, mięso, no i oczywiście owoce morza. Można także przyrządzić także wersję wegetariańską. Polecam zacząć od doboru ryżu ( arborio lub taki do risotto) a później porwijmy się z własną koncepcją czyli: cebula, papryka czosnek cytryna, owoce morza, kurczak, pomidory ( można w puszcze) a nawet awokado i szafran, który należy wcześniej namoczyć. Jak rozgrzejemy patelnie smażymy paprykę i cebule po czym dodajemy ryż oraz szklankę bulionu. W miedzy czasie dodajemy mięso a jak wlany płyn wyparuje mamy gotową Paellę, gotowe przepisy znajdziecie w tym linku

Polecam także bardzo ciekawy przewodnik po Hiszpanii, gdzie dowiecie się wszystkiego o tym pięknym kraju, link poniżej

https://podroze-forum.pl/viewtopic.php?f=891&t=10340