Nieprzeczytane posty

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

7
Biorąc pod lupę województwa, to chyba najbardziej charakterystyczny pod względem kuchni jest Śląsk, szczególnie ten górny. Gdzie od zawsze królują raczej potrawy sycące, ciężkie, górnicy w końcu musieli dobrze zjeść. Typowy niedzielny śląski obiad do teraz to rolada, kluski śląskie i modro kapusta, oprócz tego spotkałam się też z wodzionką, żurem, panczkrautem i karbinadlami. Na święta to mocka (moczka?) oraz makówki.

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

10
A co myślicie o kuchni łemkowskiej? Łemkowie żyli skromnie, dlatego ich dania nie były wykwintne. Mięso jadało się od święta, a na co dzień królowały proste ziemniaki z kaszą. Warto tu wymienić charakterystyczne adzymki (placki) oraz haluszki (kluski) - robione właśnie z ziemniaków. Jeśli chcecie bliżej poznać tę niesamowitą kulturę, koniecznie odwiedźcie nas w Beskidzie Sądeckim! To miejsce jest zagłębiem łemkowszczyzny :)

Pozdrawiamy serdecznie,
Hotel Klimek****SPA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia polska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości