Strona 1 z 2

Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 07 lip 2015 18:39
autor: kwicekoskar
Czy moglibyście pomóc mi w skompletowaniu (małego katalogu) Kuchni polskiej by Województwo?

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 25 kwie 2016 12:08
autor: falostar
Czy jest jakiś region który szczególnie Cię interesuje?

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 26 kwie 2016 08:24
autor: Marghot
wydaje mi się, że podział na województwa w tym wypadku jest sztuczny i nie na miejscu. W sferze kulinarnej dzieliłabym Polskę raczej na regiony etnograficzne, krainy np. Wielkopolska, Kujawy, Kaszuby, Pomorze etc.

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 27 kwie 2016 08:20
autor: tuptam
Wiem, że Francuzi piją bardzo często wino do wszelkiego rodzaju potraw. Ja mam przeważnie problem jakie wybrać wino przez to, że w Polsce mamy zupełni inną kuchnie i wino wytrawne, słodkie, półwytrawne pijamy tylko w szczególnych okolicznościach typu imprezy, bankiety.

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 27 kwie 2016 09:03
autor: Marghot
Kiedyś były sztywne reguły, by słodkie wina podawać do deserów; białe do drobiu, a czerwone do mięs ciemniejszych.
Obecnie jednak wielu znawców zaleca by pić takie wina, które po prostu nam smakują :)
Szampan do wszystkiego. Nie zapominaj o podziale na wina białe, czerwone i różowe :)

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 17 lis 2016 09:39
autor: tuptam
Ja najbardziej lubię białe, dla mnie jest łagodniejsze.

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 21 lut 2017 12:09
autor: Szarotka
Biorąc pod lupę województwa, to chyba najbardziej charakterystyczny pod względem kuchni jest Śląsk, szczególnie ten górny. Gdzie od zawsze królują raczej potrawy sycące, ciężkie, górnicy w końcu musieli dobrze zjeść. Typowy niedzielny śląski obiad do teraz to rolada, kluski śląskie i modro kapusta, oprócz tego spotkałam się też z wodzionką, żurem, panczkrautem i karbinadlami. Na święta to mocka (moczka?) oraz makówki.

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 29 maja 2017 10:23
autor: na_wakacje
na kujawach jest np. gęsina na św. marcina :) nie wiem czy to coś lokalnego, ale rodzina zawsze robiła białą i zwykłą kiełbasę do weka (bez kiszki, samo mięsko upchane)

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 12 wrz 2017 11:23
autor: kaska369
W Poznaniu jada się ziemniaki z białym serkiem tzw. gzik :)

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

: 20 paź 2017 17:42
autor: Hotel Klimek****SPA
A co myślicie o kuchni łemkowskiej? Łemkowie żyli skromnie, dlatego ich dania nie były wykwintne. Mięso jadało się od święta, a na co dzień królowały proste ziemniaki z kaszą. Warto tu wymienić charakterystyczne adzymki (placki) oraz haluszki (kluski) - robione właśnie z ziemniaków. Jeśli chcecie bliżej poznać tę niesamowitą kulturę, koniecznie odwiedźcie nas w Beskidzie Sądeckim! To miejsce jest zagłębiem łemkowszczyzny :)

Pozdrawiamy serdecznie,
Hotel Klimek****SPA