Prawda! Za najlepszy uchodzi chleb w Polsce i na Litwie. Co do zup, to jesteśmy ich największymi konsumentami na świecie. Podobno statystyczny Polak zjada rocznie 17 litrów zupy. Mamy też ich największy wybór. W starych książkach kucharskich można znaleźć przepisy na zupy, o jakich nam się nawet nie śniło, a to są nasze, polskie receptury. Kto dziś gotuje np. zupę rakową (wyjąwszy ekskluzywne restauracje)?tuptam pisze:Myślę, że obcokrajowcom może też zasmakować nasz polski chleb - ponoć nigdzie nie ma tak dobrego chleba, jak u nas Nasi niemieccy znajomi zawsze zachwycali się naszymi zupami oraz przygotowywanymi w domu śledziami w oliwie z cebulką
Nieprzeczytane posty
Re: Kuchnia Polska
12Koleżanka w Belgii siedzi i płacze za polskim chlebem, więc teraz mam teorię popartą praktyką Z tymi zupami to nie wiedziałam, że największy wybór, jestem też w szoku, że zupa rakowa to przepis z tradycją No kto by pomyślał...
Re: Kuchnia Polska
13Zupa rakowa? Nigdy nie słyszałam o takiej ani tym bardziej nie jadłam Chyba czas skosztować
Re: Kuchnia Polska
14Kiedyś na Wigilii firmowej kumpel sobie zamówił, mówił, że nawet dobra, ale jakoś mnie wtedy nie przekonał, tym bardziej, że ta zupa średnio mi pasowała do okoliczności
Re: Kuchnia Polska
15jeśli chodzi o chleb to zgadzam się całkowicie, że nasz jest najlepszy. Po każdym powrocie z zagranicznych wojaży zawsze smakuje mi jak nigdy po żywieniu się miejscowym pieczywem.
Re: Kuchnia Polska
16Nasz chleb jest pyszniutki, ale jak lubię także chleb węgierski. Jest mięciutki jak bułka. Najlepiej jak się go kupi cały, nie pokrojony. I jak sobie człowiek ukroi taką wielką pajdę, to nie da się oderwać, aż się nie ugryzie ostatniego kęsa:)
Re: Kuchnia Polska
17No popatrz, to jest dobry sposób, jak się okazuje, że w ulubionej piekarni zaczęli stosować jakieś polepszacze i chleb nie jest już taki smaczny. Jak się wróci z zagranicznych wojaży, to nawet ten pogorszony polski chleb będzie się wydawać prawdziwym rarytasemsukulent pisze:jeśli chodzi o chleb to zgadzam się całkowicie, że nasz jest najlepszy. Po każdym powrocie z zagranicznych wojaży zawsze smakuje mi jak nigdy po żywieniu się miejscowym pieczywem.
Re: Kuchnia Polska
18Naszym polskim daniem na pewno jest bigos. Jednak nie każdemu z zagranicy podejdzie to danie. Zachód uważa kiszoną kapustę za coś niejadalnego, coś co fermentuje jest zepsute według nich.
Dla mnie polskie dania to właśnie bigos, flaczki i schabowy. Z dzieciństwa pamiętam chleb pieczony w domu i ziemniaki podawane ze zsiadłym mlekiem, takim od krowy mmm. Do tego mama robiła ser biały i pyszne masło... To były czasy.
Dla mnie polskie dania to właśnie bigos, flaczki i schabowy. Z dzieciństwa pamiętam chleb pieczony w domu i ziemniaki podawane ze zsiadłym mlekiem, takim od krowy mmm. Do tego mama robiła ser biały i pyszne masło... To były czasy.
Polecam stronkę poświęconą noclegom w Polsce http://www.urlopwpolsce.pl
Re: Kuchnia Polska
20Moim zdaniem każdy obcoktajowiec powinien spróbować kwaśnicy z prażokami To jest prawdziwy polski rarytas.