Kuchnia turecka to oczywiści kebab.
W Polsce to najczęściej doner kebab czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie i skrawane. Podawane jest w bułce, chlebku pita, zwykłej bułce, najczęściej z surówką i różnymi sosami.
W Turcji, natomiast mamy ponad 200 rodzajów kebabów. Najczęściej stosuje się mięso jagnięce, baranie lub z kurczaka.
Mięso to jest najpierw marynowane w przyprawach. Potem opiekane na ruszcie, a następnie krojone w cienkie plastry.
Kebab może zawierać mięso mielone.
Przykładowe rodzaje kebabów:
Shish - to szaszłyk, czyli mięso nabite na szpikulec i opieczone na ruszcie
Döner - czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie, a następnie skrawane
Adana - mięso mielone, zamocowane na szpikulcu i opiekane na ruszcie
Steam kebab - danie mięsne z dodatkiem cebuli i przypraw, zapiekane w glinianym garnku
Testi kebabı - danie mięsne z warzywami zapiekane w glinianym garnku - bardzo popularne w centralnej Anatolii
Aby spróbować prawdziwego kebaba należy wybierać miejsca takie, w których stołują się miejscowi
Nieprzeczytane posty
Re: Kuchnia turecka
2Byłem w takim miejscu i rzeczywiście smak kebaba różni się od tego co można dostać w Polsce. Od siebie polecam potrawę, która mi kojarzy się z pizzą, ale jest to zapiekana baranina na tureckim chlebie- coś doskonałego.
Re: Kuchnia turecka
3Oczywiście że w Polsce będzie przeważał kebab w bułce dlatego że to nie nasza narodowa potrawa, a z drugiej strony ciekaw jestem czy spotkał się ktoś z mięsem baranim w polskich kebabach???
Re: Kuchnia turecka
4Kebeb w PL a ten z Turcji to dwa różne światy u nas można to nazwać czymś kobeabopodobnym
Re: Kuchnia turecka
6Kebab stracił w Polsce na znaczeniu, kojarzy się z jakimś fast foodem, a w Turcji raz ze smakuje zupelnie inaczej to jeszcze ma większą 'renomę'...szkoda, że u nas są średnie (delikatnie mówiąc)
Re: Kuchnia turecka
7Nie ma to jak dobry kebab. Ale prawda w Polsce to trudno znaleźć dobre kebaby większość to słabizna i przeciętniaki.
Re: Kuchnia turecka
8No niestety, u nas kebaby nie powalają. A smak tego prawdziwego tureckiego do tej pory siedzi mi w głowie.
Re: Kuchnia turecka
9A dzieje się tak dlatego, że w polskich kebabach nie uświadczysz mięsa jagnięcego. A w tureckich tylko jagnięciny się używa. I dlatego te tureckie tak świetnie smakują.
Re: Kuchnia turecka
10Kiedy byłem pierwszy i jedyny raz w Turcji to w lokalu zapytano się czy chcemy mięso z jagnięciny czy drobiowe...ale to była dzielnica turystyczna wiec drób pewnie był obcokrajowcówsukulent pisze: A w tureckich tylko jagnięciny się używa.