Strona 1 z 1

Gdzie znajdziemy najpyszniejsze pierogi na świecie

Nieprzeczytany postNapisane: 04 wrz 2018 18:20
przez admin
Polska

Uszka (uroczo sugestywne "małe uszy" po polsku) to miniaturowe poskręcane pierogi, wypełnione grzybami i mielonym mięsem. W przeciwieństwie do wielu pierogów z tej listy, Uszka podaje się na wiele różnych sposobów, z masłem i posiekanym szczypiorkiem, z barszczem polskim, jako przystawką lub jako wegetariańska wersja w ramach tradycyjnego posiłku wigilijnego. Aby wypróbować wszystkie warianty, wybierz się do Warszawy i pozostań na Starym Mieście, w Saxon Garden Jewel.

Chiny


Trudno jest wskazać, gdzie takie "uniwersalne danie" zostało "wynalezione", ale Chiny są zdecydowanie miejscem narodzin jiaozi, i za to powinniśmy być wdzięczni. Te gotowane na parze lub smażone na patelni paczki z mięsem lub warzywami są spożywane przez cały rok, na całym świecie, ale szczególnie podczas obchodów chińskiego Nowego Roku.

San Francisco

Jesli nie możemy dostać wystarczająco jiaozi, rolka honorowa chińskich pierogów jest długa i rozciąga się aż do San Francisco. Tutaj znajdziesz największą chińską populację w USA, najstarszą dzielnicę Chinatown przy Grant Avenue i Stockton Street (zatrzymaj się w pobliżu hostelu Green Tortoise) i kilka naprawdę cudownych wontonów. Dzięki cieńszej panierce do ciasta niż jiaozi i tradycyjnie podawanej w lekkim bulionie, wontony San Franciscan są warte podróży.

Uzbekistan

Chuchwara są podstawą kuchni uzbeckiej i tadżyckiej i są spożywane na całym Bliskim Wschodzie. Przegotowane placki wypełnione mięsem, te pierogi są podobne do wontonów, ale przestrzeganie islamskich zasad żywieniowych oznacza, że ​​wieprzowina nigdy nie jest używana jako nadzienie. Rosyjski styl chuchvary jest podawany z kwaśną śmietaną, chociaż Uzbecy wolą swoje kluski w klarownej zupie lub w sosie pomidorowym. Miłośnicy przygód mogą spróbować obu odmian w hotelu butikowym Komil Bukhara.

Tadżykistan

Tadżykowie lubią talerz pełen chuchvary, ale jeśli chodzi o pierogi, wszyscy mówią o manti. Kluski gotowane na parze, popularne w Azji Centralnej i kuchni muzułmańskiej, modliszki są zwykle wypełnione zmielonym mięsem i przyprawami, zawinięte w cienką warstwę ciasta, a następnie gotowane na parze przed podaniem na stronę mleczną (np. Jogurt lub masło) lub sos cebulowy .

Nepal

Momo to zdecydowanie najładniejsze pierogi na tej liście. I smakują również bardzo dobrze. Podczas gdy wiele krajów podziwia momos, te bułeczki na parze są szczególnie popularne w Nepalu. Tu duża tybetańska diaspora (skąd wywodzi się momo) zamieniła te pierogi w narodową potrawę. Zjedz posiłek, podziwiając widok na Himalaje oferowane w Club Himalaya.


Indie

Innym krajem, który uwielbia momos, są Indie, chociaż mają już wystarczająco dużo własnych pysznych pierogów. Podczas gdy większość pierogów indyjskich jest słodka, kachori są pikantnymi krążkami żółtego moong dal, chili, besan (gram mąki) i różnych przypraw.

Peru

Jeśli pierogi są karmą najwyższej jakości. Reliefy Papas to peruwiański pierog z tłuczonego ziemniaka i nadziewana mięsem smażonym, cebulą i czosnkiem oraz doprawiona długą listą pysznych składników, w tym kminku, orzeszków ziemnych, oliwek, posiekanych jajek i rodzynek.