W pobliżu najbardziej wysuniętych na wschód obrzeży Turcji, miasto Erzurum czeka na turystów ze swoimi zabytkami przyrody, tysiącletnimi cudami historii oraz lokalną kulturą i kuchnią.
W tej "krainie dadaisów" każdy znajdzie coś dla siebie (dzielni mężczyźni), czy to na ośnieżonych górach, czy w gorących źródłach i zapierających dech w piersiach meczetach, kościołach i madrasach.
https://hometurkey.com/en/destinations/erzurum
- KisSlide1.jpg (532.06 KiB) Przejrzano 14835 razy
Miłośnicy nart mogą wybrać się na stoki góry Palandöken, jednego z najbardziej lodowcowych obszarów w Turcji.
Podczas gdy nocne jeżdżenie na nartach jest dostępne w niektóre dni tygodnia dla tych, którzy preferują spokój na oświetlonych centralnie trasach w spokojniejsze godziny, gorące źródła czekają również na zmęczonych gości.
Hotele w okolicy kurortu osiągają niemal pełną przepustowość od końca stycznia do początku lutego, kiedy to szkoły w okolicach Turcji wybierają się na zimową przerwę.
Skansen z niezliczoną ilością kultur
https://www.dailysabah.com/travel/2019/ ... ern-turkey
Goście mogą również wybrać się w podróż przez wieki, dając świadectwo budzącej podziw przeszłości cywilizacji i jednego z głównych punktów turecko-islamskiej kultury. Cifte Minareli (Double Minareret) i Yakutiye Madrasas, jak również kościół Osh Vank, rzucają światło na duchowość dawnych mieszkańców Erzurum, podobnie jak historyczne domy i groby w tym skansenie.
Wśród nich jest dom Mustafy Kemala Atatürka, ojca założyciela Republiki Tureckiej, jak również budynek, w którym zwołany został historyczny Kongres Erzurum, kładący fundamenty pod republikę.
Turyści mogą również podziwiać zapierające dech w piersiach cuda natury, takie jak wodospad Tortum - największy w Turcji.
- tortum-waterfall-erzurum-turkey.jpg (189.13 KiB) Przejrzano 14835 razy
Wartość kulinarnych przysmaków na stulecia
Kuchnia Erzurum pobudza apetyt gości i tubylców, oferując bogaty asortyment potraw, od kebabów i zup po ciasta, sery i słodycze, które stały się nieodzownymi symbolami kuchni tureckiej.
Zdecydowanie najbardziej charakterystycznym daniem prowincji jest podlewające się w ustach marynowane mięso jagnięce ( kebab)
Przysmak dönera jest gotowany na poziomej mierzejie, zachowując w ten sposób znacznie więcej soku ismak. Erzurum szczyci się również słodyczami rozdrobnionymi kadajif i birmańskimi deserami, które są poszukiwane w całej Turcji jako smaczne przysmaki na dodatek do każdego posiłku.
Czarne złoto" wschodniej Anatolii
Kamień hebanowy "Oltu" z Erzurum jest znany jako "czarne złoto" regionu, a jego nazwa pochodzi od miejscowości, z której jest wydobywany.
Ręcznie wykonana biżuteria i koraliki modlitewne są starannie wyrzeźbione z Oltu w lokalnych i małych warsztatach w prowincji.
Zobacz, naszą wyjątkową książkę
Sekretne miejsca w Europie , w której znajdziecie miejsca, których w większości nie ma na mapach ani w przewodnikach. Ta wyjątkowo rzadka publikacja ujrzała światło dzienne po blisko pięciu latach poszukiwań. To idealna propozycja dla wszystkich, nie tylko tych kochających podróże, link do książki
https://podroze.org.pl/product/sekretne ... w-europie/