Najdroższa kawa na świecie, tj. Black Ivory wytwarzana jest w prowincji Ciang Rai na północy Tajlandii, w ośrodku dla słoni.Filiżanka tego napoju to jedyne ... 50 dolarów!
A jak jest przetwarzana właśnie ta kawa?
Otóż Kanadyjczyk Blake Dinkin jest pomysłodawcą specjalnego przetwarzania ziarn kawy. Otóż ziarna kawy zjada słoń, a z jego odchodów zbierane są niestrawione ziarna. Ziarna kawy w czasie działania enzymów trawiennych słonia pozbywają się protein, które są odpowiedzialne za gorzki smak,po tym procesie ziarna kawy nabierają "kwiatowego" aromatu.
Tak więc aby uzyskać jeden kilogram kawy, słonia należy nakarmić około 33 kilogramami kawy Thai Arabica, gdyż właśnie ta kawa jest lubiane przez słonie. Kanadyjczyk przewiduje iż w przyszłym roku wyprodukuje się w ten sposób około 300 kg kawy Black Ivory.
Natomiast smakosze kawy muszą zapłacić bardzo wysoką cenę za filiżankę tego napoju, z czego 8 procent od sprzedaży kawy jest przeznaczane na fundację zajmującą się ochroną słoni.
Teraz już wiemy jaką kawę będziemy kupować lub nie kupować. Ciekawe tylko czy smakosze tego specjału znają produkcję przetwarzania kawy?
Najdroższa kawa na świecie i słonie!
1Potrzebujecie rozliczyć się z podatkiem w Holandii Belgii,Hiszpanii lub Anglii?
Zapraszam na moją stronę, chętnie pomogę:
http://www.kancelariabean.com
Zapraszam na moją stronę, chętnie pomogę:
http://www.kancelariabean.com