Nieprzeczytane posty

Zobacz co ludzie w innych krajach jedzą na święta

1
Więcej jest więcej, jeśli chodzi o szwedzki julbord, czyli "świąteczny stół". Centralnym elementem jest świąteczna szynka, gotowana z jajami, bułką tartą i musztardą. Dodaj gotowaną sieję, bogaty wybór wędzonych, peklowanych i marynowanych mięs oraz kapustę o smaku słodkiego ciemnego syropu, a następnie zapij go kuflem Glögg (grzanym winem).


Portorykańskie danie narodowe to pieczony prosiak znany jako lechón, a ta bestia potrzebuje mniej lub bardziej stałej uwagi i co najmniej dwóch osób. Można do tego dodać jajecznicę zrobioną na mleku kokosowym i obfitym rumem.

Lżejszą alternatywą jest La Danza lub szampan podawany z sokiem z marakui, likierem pomarańczowym, sokiem z limonki, sokiem z cytryny i sokiem truskawkowym.

Portugalia

Dorsz i gotowane ziemniaki stanowią większość tradycyjnego świątecznego posiłku, ale prawdziwą atrakcją jest tutaj gwiezdny wachlarz ciastek i słodyczy.

Fofea to nici lub kule światła, przyprawione ciasto, posypane cukrem pudrem, a formigos to słodka, lepka mieszanka orzechów, miodu i rodzynek.

Ale zarówno w kategoriach językowych, jak i kulinarnych, Bolo Rei jest ciastem królewskim. Orzechy i skrystalizowane owoce rzucają się w powierzchnię białego, puszystego poczęstunku, nazwanego na cześć Mędrców. Bolo-Rei czyli potłuczone ciasto-król, które ocieka cynamonem i dżemem chilacayote.


Niemcy


Ta wszechmogąca budowla to Pfefferkuchenhaus, olśniewający dom z piernika ze słodyczami i cukrem pudrem.

Do tego dodajemy gulasz z jarmużu. Główną tradycyjną potrawą jest pieczona gęsina udekorowana knedlami i czerwoną kapustą oraz smażona w sosie kapustnym. I nie przejmuj się, jeśli twój krzyżacki gospodarz zaoferuje ci "ein Knacker" - to tylko trochę wędzonej kiełbasy.

Norwegia

W przeciwieństwie do tego, oferta małego Smalahove od norweskiego szefa kuchni powinna wywoływać dzwonki alarmowe, w zależności od tego, jak nieustraszone jest twoje podniebienie.

Cała, parzona owcza głowa nie jest daniem dla osób o słabych nerwach. Ponoć ucho i oko powinny być zjedzone jako pierwsze, ponieważ są to najgrubsze części głowy. Tymczasem mózg jest wygładzany i gotowany lub smażony.

Mniejszą opcją jest Pinnekjøtt, czyli żeberka jagnięce tradycyjnie smażone nad ogniem gałęzi brzozy. Nie ma tu zbyt wiele warzyw.


Grenlandia

Mężczyźni służą kobietom podczas świątecznego posiłku na Grenlandii, w serdecznej tradycji, która sprawia, że ​​zastanawiasz się, jak praca jest podzielona przez resztę roku.

Co jedzą : mattak to paski z wielorybim tłuszczem otoczony wielorybią skórą. Grenlandzcy zwykli chrupać je jako przekąski.
Zobacz, naszą wyjątkową książkę Sekretne miejsca w Europie , w której znajdziecie miejsca, których w większości nie ma na mapach ani w przewodnikach. Ta wyjątkowo rzadka publikacja ujrzała światło dzienne po blisko pięciu latach poszukiwań. To idealna propozycja dla wszystkich, nie tylko tych kochających podróże, link do książki https://podroze.org.pl/product/sekretne ... w-europie/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Informacje Turystyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości