Nieprzeczytane posty

Kuchnia Afgańska

1
Na kolację szef kuchni poleca: ugotowane ziemniaki z chlebem, makaron z ziemniakami i chlebem lub dla bardziej wymagających ryż z ziemniakami i chlebem. Afgańczycy nie widzą nic dziwnego w takim połączeniu składników, dla mnie był to szok i na pewno zapamiętam te „oryginalne” posiłki.

Afgańskie jedzenie nie jest jednym z lepszych jakie miałam okazję spróbować. Na początku wszystko jest ciekawe i inne od tego co jemy w Polsce, ale po tygodniu wdziera się straszna monotonia. Z powodu wieloletnich konfliktów zbrojnych jakie miały miejsce w kraju większość pól uprawnych została zniszczona i rolnictwo podupadło. Składniki które były kiedyś dostępne dzisiaj jest niemożliwe ich znalezienie, żywność importuje się głównie z Iranu i Pakistanu.
Nan- płaski chleb wypiekany w piecu serwowany do każdego posiłku.
Palau- ryż ugotowany z rodzynkami i marchewką na sypko z dodatkiem mięsa oraz przypraw takich jak szafran czy kardamon.
Kebab- afgański kebab różni się od tych jakie możemy zjeść w fast foodach, tutaj jest to coś bardziej przypominające szaszłyk z cebulą i papryczkami.

Re: Kuchnia Afgańska

4
wbrew nazwie Alanya Kebab w Wawie serwuje mikro wybór dań afgańskich - styl fast food. Czy Kabul kebab wciąż w stolicy funkcjonuje?
Kiedyś było coś w Trójmieście, doniesiono mi, że knajpka nie istnieje, nie wiem czy to prawda. Też ni była typowo afgańskim miejscem

Re: Kuchnia Afgańska

7
Polecam afgański kurczak duszony z jogurtem i kurkumą (lawang)


Doprowadzić jogurt do temperatury pokojowej podczas przygotowywania kurczaka. Umieść kurczaka na desce, stroną piersiową do góry. Używając dużego, ostrego noża, zdejmij nogi, przecinając staw udowy, a następnie przeciąć nogę, aby oddzielić uda od pałeczek. Przecinamy każdą stronę kręgosłupa i odrzucamy kręgosłup lub rezerwujemy go do robienia zapasów. Połóż kurczaka, skórką do dołu, na desce, a następnie przeciąć kość piersi, aby uzyskać dwa całe piersi z przymocowanymi skrzydłami. Przetnij każdą połowę piersi na niewielką przekątną przez kość, około dwie trzecie drogi w górę piersi.Pył każdy kawałek kurczaka w mące, strząsając nadmiar. Podgrzać połowę oleju w dużym garnku z potraw na bazie ciężkiej na średnim. Dodaj kurczaka, w razie potrzeby, dobrze dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotuj, często obracając, przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie zlać nadmiar oleju i zdjąć szalkę z żaru z ognia.W międzyczasie podgrzej pozostały olej w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę, czosnek i imbir i gotuj, często mieszając, przez 6-7 minut lub aż cebula zmięknie. Dodaj przyprawy i gotuj, mieszając, przez kolejną 1 minutę lub do momentu uzyskania aromatu.Dodać bulion i dusić, a następnie wlać mieszaninę nad kurczakiem do garnka z zapiekanką. Umieść patelnię z garnekami na średnio-niskotemperaturowe i ponownie podgrzej płyn; kurczak nie będzie w jakikolwiek sposób pokryty płynem, ale przy gotowaniu będzie wytwarzał dodatkowy płyn. Przykryj zapiekankę, a następnie gotuj kurczaka przez około 30 minut, obracając raz lub do momentu ugotowania. Usuń z ognia.Połącz około połowy gorącego płynu do gotowania z jogurtem w misce i zamieszaj, aby dobrze połączyć. Wlać do garnka i wymieszać, aby połączyć z płynem w zapiekance. Ogrzewać krótko i delikatnie, uważając, aby mieszanina jogurtu nie była zbyt gorąca lub nie będzie się zrastać. Podawaj natychmiast rozproszone z kolendrą, z gotowanym ryżem i cytrynowymi klopsami.


Afgańskie klopsiki jagnięce (korme kofta)



Połącz mielone mięso jagnięce, drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, posiekane liście kolendry, jajko, mieloną kurkumę, słodką paprykę i pieprz w misce. Uformuj mieszaninę w małe kulki. Odłożyć na bok.Rozgrzej oliwę z oliwek na ciężkiej patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj przez 4 minuty lub aż zmiękną. Dodaj 625 ml wody, koncentratu pomidorowego, kurkumy i soli, przykryj szczelnie przykrywką i zagotuj.Dodaj klopsiki, zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez 1 godzinę. Zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez 30 minut lub do momentu, aż klopsiki i ziemniaki będą miękkie, a sos zmniejszy się.

Afghani - jajka z pachnącą soczewicą i pita




Aby zrobić soczewicę, podgrzej olej w średnim garnku na małym ogniu. Dodaj czosnek, seler i chili i gotuj przez 1 minutę lub do momentu uzyskania aromatu. Dodaj soczewicę, cynamon i 750 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 35 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok i trzymaj się ciepło. Podczas gotowania soczewicy rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Gotować cebulę i paprykę, mieszając często przez 6 minut lub do momentu, gdy cebula zacznie koloryzować, a papryka będzie bardzo miękka; w razie potrzeby zmniejszyć ciepło. Dodaj kminek i gotuj mieszając przez 1 minutę. Dodaj pomidory i miętę, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Gotowy do podania podsmaż mieszaninę capsicum i zamieszaj jajko. Kontynuuj mieszanie, ponieważ jajko nieco zagęszcza mieszankę, ale nie mieszaj nadmiernie lub nie rozgotuj.Dodaj soczewicę na talerze z dodatkiem papryki i mieszaniny jaj i podawaj z ciepłym chlebem pita.



Domowe słodycze afgańskie




Umieść cukier i wodę w rondlu na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dusić, bez mieszania, przez 10-15 minut lub aż powstanie gęsty syrop. Nie pozwól, aby syrop zabarwił się.Tymczasem w misce połącz mleko w proszku, kardamon, wodę różaną i orzechy włoskie. Zalej gorący syrop i szybko połącz. Wlać miksturę do płytkiego naczynia i rozproszyć zmielonymi pistacjami. Stań przez 30 minut lub do ostygnięcia i ustawienia.

Korma



Rozgrzej olej na ciężkiej patelni na dużym ogniu. Gotuj kawałki kurczaka przez 8 minut lub do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić.Dodaj imbir i czosnek do garnka i mieszaj przez 1-2 minuty. Dodaj cebulę i gotuj przez 6-7 minut lub aż będzie złota. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu, następnie dodaj jogurt, kurkumę i sól. Dobrze wymieszaj, doprowadzaj do delikatnego wrzenia, a następnie odstaw kurczaka na patelnię. Przykryj i gotuj przez 6-8 minut. Odcedź chana dal i suszone śliwki, dodaj do garnka i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj pomidora i chili i gotuj przez 10 minut, aż dahl będzie miękki, sos zgęstnieje, a olej wynurzy się na powierzchnię.Podawać z czerwonymi krążkami cebulowymi, klinami limonkowymi, gałązkami kolendry i chlebem afgańskim.

Afganski pilaw z jagnięciną (Kabuli pulao)




Podgrzej 50 ml oleju na dużej patelni na średnim ogniu i gotuj cebulę przez 6-8 minut lub aż uzyskasz złoty kolor. Dodaj jagnięcinę, czosnek i 1 łyżkę soli i gotuj przez 8-10 minut lub aż jagnięcina zrumieni się ze wszystkich stron. Dodaj wodę, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj do momentu, gdy jagnię będzie miękkie. Wyjmij jagnięcinę z patelni i odłóż na bok. Zarezerwuj zapas.Umieść połowę cukru w gorącym, suchym rondlu na średnim ogniu. Gotuj, potrząsając patelnią, przez 5-6 minut lub aż cukier będzie karmelizowany. Ostrożnie dodaj 250 ml (1 szklanka) zarezerwowanego zapasu, pozostałą sól, 1 łyżeczkę garam masala i szczyptę kardamonu. Doprowadzić do wrzenia, następnie usunąć z ognia i odstawić na bok.Odcedź namoczony ryż. Gotuj w dużym rondlu z wrzącą wodą przez 5 minut lub do prawie ugotowanego. Odsącz i wróć, aby przesuwać. Zalej karmelizowaną mieszanką cukrową, dodaj szczyptę garam masala i kardamonu i mieszaj, aż ryż będzie równomiernie pokryty.Podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i pozostały cukier i mieszaj przez 5 minut lub aż lekko karmelizuje się i połyskuje. Dodaj sułtanki i gotuj przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia i zamieszać kolejną szczyptą kardamonu. Odłożyć na bok.Podgrzewaj pozostały olej na patelni aż do momentu zapalenia. Wlej olej na ryż. Używając końca dużej łyżki, wywierć dziury na całym ryżu, aby umożliwić równomierne parowanie. Na wierzch z przyprawioną marchewką i jagnięciną. Przykryj i zamknij miskę ręcznikiem, a następnie pokrywką. Umieść na dużym ogniu i gotuj przez 5 minut lub aż usłyszysz odgłos tykania. Zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić, przykryte, na 10 minut.Usuń jagnięcinę i przyprawioną marchewkę i dobrze wymieszaj ryż. Aby podać, przykryj podstawę talerza odrobiną ryżu, łyżeczką nad jagnięciną, a następnie przykryj pozostałym ryżem. Na wierzch z marchewką przyprawioną, a następnie rozpieść z migdałami i pistacjami.

Kluski afgańskie z sosem wołowym i jogurtem czosnkowym (ashak)


Nadzienie

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj mielone mięso i mieszaj, aż uzyskasz złoty kolor. Dodać cebulę i gotować do uzyskania przezroczystości, następnie dodać kolendrę i pieprz i wymieszać. Zdejmij mięso z ognia i włóż miksturę do naczynia, aby ostygła. (Uwaga: ta mieszanka powinna mieć więcej cebuli niż mięsa).

Sos z polewą.

Namoczyć groszek na 2-3 godziny lub na noc. Rozgrzać olej na patelni i gotować cebulę i czosnek, aż lekko się zrumienią. Dodaj pastę pomidorową. Dodaj podzielonego grochu i ¾ szklanki wody i gotuj przez 30-45 minut aż będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem i odłóż na bok.

Nadzienie jogurtowe

W osobnej misce wymieszaj jogurt z czosnkiem i solą do smaku.Jeśli używasz owijaczy prostokątnych, włóż łyżkę nadzienia w środek każdej owijki. Zwilżyć krawędzie ciast z wodą. Podnieś narożnik do rogu i uszczelnij, a następnie zawiń dwa narożniki trójkąta, aby uszczelnić w wypełnieniu.W przypadku ciast domowej roboty włóż łyżkę nadzienia do środka wytoczonego ciasta. Zanurz palec w wodzie i zwilż obwód ciasta. Podnieś zewnętrzną krawędź, aby spotkała się w środku. Uszczelnij krawędzie, naciskając razem, aby utworzyć pierogi.Nasmaruj podstawę parowca, aby zapobiec przywieraniu i ostrożnie ułóż knedle na oleju. Steam przez 25 minut.Rozsmaruj cienką warstwę jogurtu czosnkowego na podstawie dwóch dużych talerzy. Umieść kluski w okrągły ozdobny sposób. Równomiernie skropić pozostałe jogurty na knedlach, a następnie rozłupać sos grochowy. Rozpuść z suszonej mięty i chilli w proszku. Ciasto (jeśli jest)Umieść mąkę w dużej misce i stopniowo dolewaj wodę, mieszając rękami, aż stanie się ciastowata. Pozostaw ciasto na 15-20 minut lub aż stanie się jędrne. Oddziel ciasto na małe garści i zwiń w indywidualne kształty kulek. Rozprowadź trochę mąki na powierzchni ławki i za pomocą małego wałka do ciasta uformuj kulki w okrągłe kształty.


Zobacz takze koniecznie inne kuchnie swiata

http://podroze-forum.pl/kuchnie-swiata.html
Zobacz, naszą wyjątkową książkę Sekretne miejsca w Europie , w której znajdziecie miejsca, których w większości nie ma na mapach ani w przewodnikach. Ta wyjątkowo rzadka publikacja ujrzała światło dzienne po blisko pięciu latach poszukiwań. To idealna propozycja dla wszystkich, nie tylko tych kochających podróże, link do książki https://podroze.org.pl/product/sekretne ... w-europie/

Re: Kuchnia Afgańska

10
W kuchni afgańskiej bardzo podoba mi się tradycja spożywania posiłków w towarzystwie, co wynika z potrzeby dzielenia się jedzeniem. Choć mniej już zachwyca mnie jedzenie rękoma. Wiem, że dla nich to zupełnie normalne, ale mi osobiście w ogóle to nie odpowiada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia azjatycka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

cron