1234567

Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

  
W tej sekcji piszemy o potrawach naszej rodzimej kuchni.

Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez kwicekoskar » 07 lip 2015 18:39

Czy moglibyście pomóc mi w skompletowaniu (małego katalogu) Kuchni polskiej by Województwo?

kwicekoskar

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 07 lip 2015 17:10
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez falostar » 25 kwi 2016 12:08

Czy jest jakiś region który szczególnie Cię interesuje?

Avatar użytkownika
falostar
Bywalec

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): 10 sie 2012 13:06
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 1 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez Marghot » 26 kwi 2016 08:24

wydaje mi się, że podział na województwa w tym wypadku jest sztuczny i nie na miejscu. W sferze kulinarnej dzieliłabym Polskę raczej na regiony etnograficzne, krainy np. Wielkopolska, Kujawy, Kaszuby, Pomorze etc.

Marghot
Ekspert - podróżnik

  • Posty: 703
  • Dołączył(a): 03 lip 2013 14:35
  • Podziękował : 2 razy
  • Otrzymał podziękowań: 23 razy
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez tuptam » 27 kwi 2016 08:20

Wiem, że Francuzi piją bardzo często wino do wszelkiego rodzaju potraw. Ja mam przeważnie problem jakie wybrać wino przez to, że w Polsce mamy zupełni inną kuchnie i wino wytrawne, słodkie, półwytrawne pijamy tylko w szczególnych okolicznościach typu imprezy, bankiety.

tuptam
Bardzo aktywny użytkownik

  • Posty: 114
  • Dołączył(a): 08 sty 2013 12:31
  • Podziękował : 1 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez Marghot » 27 kwi 2016 09:03

Kiedyś były sztywne reguły, by słodkie wina podawać do deserów; białe do drobiu, a czerwone do mięs ciemniejszych.
Obecnie jednak wielu znawców zaleca by pić takie wina, które po prostu nam smakują :)
Szampan do wszystkiego. Nie zapominaj o podziale na wina białe, czerwone i różowe :)

Marghot
Ekspert - podróżnik

  • Posty: 703
  • Dołączył(a): 03 lip 2013 14:35
  • Podziękował : 2 razy
  • Otrzymał podziękowań: 23 razy
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez tuptam » 17 lis 2016 10:39

Ja najbardziej lubię białe, dla mnie jest łagodniejsze.

tuptam
Bardzo aktywny użytkownik

  • Posty: 114
  • Dołączył(a): 08 sty 2013 12:31
  • Podziękował : 1 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez Szarotka » 21 lut 2017 13:09

Biorąc pod lupę województwa, to chyba najbardziej charakterystyczny pod względem kuchni jest Śląsk, szczególnie ten górny. Gdzie od zawsze królują raczej potrawy sycące, ciężkie, górnicy w końcu musieli dobrze zjeść. Typowy niedzielny śląski obiad do teraz to rolada, kluski śląskie i modro kapusta, oprócz tego spotkałam się też z wodzionką, żurem, panczkrautem i karbinadlami. Na święta to mocka (moczka?) oraz makówki.

Szarotka
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 21 lut 2017 08:10
  • Podziękował : 1 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez na_wakacje » 29 maja 2017 10:23

na kujawach jest np. gęsina na św. marcina :) nie wiem czy to coś lokalnego, ale rodzina zawsze robiła białą i zwykłą kiełbasę do weka (bez kiszki, samo mięsko upchane)

na_wakacje

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 29 maja 2017 10:17
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez kaska369 » 12 wrz 2017 11:23

W Poznaniu jada się ziemniaki z białym serkiem tzw. gzik :)

kaska369
Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 17 sie 2017 08:41
  • Podziękował : 0 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Re: Charakterystyczne potrawy dla danego województwa

Nieprzeczytany postprzez Hotel Klimek****SPA » 20 paź 2017 17:42

A co myślicie o kuchni łemkowskiej? Łemkowie żyli skromnie, dlatego ich dania nie były wykwintne. Mięso jadało się od święta, a na co dzień królowały proste ziemniaki z kaszą. Warto tu wymienić charakterystyczne adzymki (placki) oraz haluszki (kluski) - robione właśnie z ziemniaków. Jeśli chcecie bliżej poznać tę niesamowitą kulturę, koniecznie odwiedźcie nas w Beskidzie Sądeckim! To miejsce jest zagłębiem łemkowszczyzny :)

Pozdrawiamy serdecznie,
Hotel Klimek****SPA

Hotel Klimek****SPA
Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Dołączył(a): 24 lut 2016 16:41
  • Podziękował : 1 raz
  • Otrzymał podziękowań: 0 raz
Góra

Wyświetl posty nie starsze niż: Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama
Polska Baza noclegowa Spanie.Online Rozliczenie podatku za granicą Apartamenty Hiszpania Baza Noclegowa